Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica

Štab civilne zaštite KS izdvaja 100.000 KM za nabavku zaštitnih sredstava

Stab4-2

Na sjednici je analizirano trenutno stanje na području Kantona uzrokovano pojavom koronavirusa u našoj zemlji

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo je na zasjedanju u petak navečer, između ostalih, donio i Odluku o izdvajanju 100.000 KM za dodatnu nabavku 55.000 komada zaštitnih maski, 50.000 pari zaštitnih rukavica, 1.000 litara dezinfekcijskih sredstava, kao i druge neophodne zaštitne opreme.

Ova odluka donesena je na Četvrtoj vanrednoj sjednici ovog Štaba u proširenom sastavu, jer su joj prisustvovali i premijer Mario Nenadić te ministar finansija Jasmin Halebić, a predvodila ju je komandantica i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, saopćila je Press-služba KS.

Premijer Nenadić je na početku sjednice upoznao članove Štaba o mjerama i aktivnostima koje do sada preuzela Vlada Kantona Sarajevo u novonastaloj situaciji, a koje imaju za cilj sprečavanje širenja koronavirusa (COVID-19).

Nakon toga, na sjednici je analizirano trenutno stanje na području Kantona uzrokovano pojavom koronavirusa u našoj zemlji, kao i mjere i aktivnosti koje su preduzete od strana Štaba i svih kantonalnih organa uprave, ustanova i institucija na provođenju dosadašnjih naredbi Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Štab je konstatovao da je u toku jučerašnjeg dana Kantonalna uprava civilne zaštite KS određenu količinu dezinfekcijskih sredstava uručila Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, Gerontološkom centru i Doma za invalidne i druge osobe u Nahorevu.

Istaknuto je kako je realizovana i Naredba kojom je naređeno Direkciji za robne rezerve KS da posredstvom Štaba iz svojih rezervi izdvoji sve raspoložive količine alkohola 96% za potrebe laboratorija u okviru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, JU „Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš“ i JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Zaključeno je da će do kraja ovog dana biti realizovana i Naredba Fedralnog štaba civilne zaštite koja se odnosi na osiguranje trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima, postavljene ispred ulaza u svaku od zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite.