Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povratak građana

Nakon trodnevnog pada, u Kini ponovo raste broj zaraženih

Wuhan_korona_virus_kontrole_Twitter

Zbog ovog su pooštrene mjere karantina u zemlji

Kina je u petak prijavila rekordan broj rasta importovanog korona virusa nakon povratka njenih građana iz Evrope i SAD, što stvara strah od drugog talasa zaraze tek što se zemlja počela oporavljati od prvog udara.

41 novi slučaj u Kini je u cjelosti importovan iz stranih zemalja, potvrdila je državna Nacionalna zdravstvena komisija, te je sada ukupan broj takvih slučajeva 269.

Većina dolazaka uglavnom u Peking i Šangaj su studenti koji studiraju u inostranstvu, koji su se vratili u zemlju jer su kampusi u Evropi i SAD zatvoreni zbog epidemije, kao i poslovni ljudi (strani državljani) koji se vraćaju u Kinu gdje kompanije ponovo otvaraju svoje urede.

Zbog ovog su pooštrene mjere karantina u zemlji – svi koji dolaze idu pravo u dvosedmični karantin kod kuće ili u centralni karantin pri čemu troškove podnosi putnik.

Na kraju sedmice ukupan broj zaraženih u Kini iznosio je 81.008, dok je broj smrtnih slučajeva iznosio 3.255, za sedam viši (u Wuhanu) nego prethodnog dana što je znatno sporiji rast nego kad je kriza bila na vrhuncu.

Lokalni prijenos bolesti izostaje već treći dan pa su kineske vlasti donekle relaksirale mjere, te se mogu vidjeti pojedini građani kako šetaju oko svojih domova.