Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana sjednica

Štab civilne zaštite u Mostaru uputio apel građanima

mostar kafici (1)

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je važan jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa

Štab civilne zaštite Grada Mostara upozorio je u petak na porast broja zaraženih koronavirusom te uputio apel građanima da se ne okupljaju u velikim grupama, drže fizičku distancu, koriste zaštitne maske u zatvorenom prostoru i javnom gradskom prijevozu, tržnim centrima, kao i da poštuju naputke vezane uz higijenu ruku i dezinfekciju, te da prijave policiji one osobe koje ne poštuje izolaciju.

Štab je na sjednici u petak, pod predsjedanjem zapovjednika, gradonačelnika Ljube Bešlića, razmatrao epidemiološku situaciju u Mostaru, posebno pojačano širenje koronavirusa i konstantno povećanje broja zaraženih.

Broj pozitivnih na koronavirus u konstantnom je porastu. To potvrđuju podaci iz razdoblja mart – maj 2020. godine kada je zabilježenih 89 slučajeva zaraženih koronavirusom na području grada Mostara, dok je u samo zadnjih dvadeset dana više od 120 potvrđenih slučajeva, saopćili su iz Štaba.

“Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je važan jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svako mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje porodice i sugrađana i sugrađanki, a službe zaštite i spašavanja Grada Mostara će također i dalje svakodnevno pratit epidemiološku situaciju i po potrebi djelovati. Također, dan je nalog službama inspekcije i policije da pojačaju nadzor iz djelokruga svojih nadležnosti”, navodi se u priopćenju.

Glede priprema za ljetnu požarnu sezonu 2020.godine iz Profesionalne vatrogasne brigade upoznali su Štab kako PVP ima 84 uposlenika, od toga 68 raspoređenih po vodovima, a od tog broja 18 je Grad Mostar primio na određeno vrijeme.

Naglašeno je kako je glede opreme, materijalno tehničkih sredstava i vozila u proteklih osam godina napravljen veliki iskorak u nabavci i poboljšanju po sva tri navedena segmenta. Obnovljen je dobar dio voznog parka, navalna vozila i vozila za tehničke intervencije. Ono što još treba pojačati su vatrogasne cisterne, kojih trenutno ima 5 na raspolaganju.

Na sjednici je upućen apel građanstvu jer ljetni mjeseci u Mostaru redovno donose i iznimno visoke temperature, koje uz obilježja terena i vegetacije, iznimno povećavaju požarnu opasnost i pogoduju pojavi požara otvorenog prostora (trava, nisko raslinje i šuma).

Jedan od bitnih segmenata u prevenciji i zaštiti od požara je upravo građanstvo. Potrebno je smanjiti na najmanju moguću mjeru, samo kada je to neophodno: paljenje vatre na otvorenom prostoru, npr. paljenje vatre u prirodi, roštilj, spaljivanje korova, raslinja i otpadaka i sl.

Ako je neophodno zapaliti vatra na otvorenom prostoru tada cijelo vrijeme moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uza se trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, što se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, smije napustiti to mjesto, navode iz Stožera.

Zabranjeno je bacati opuške cigareta u prirodu, paliti vatru u blizini ruba šume, u šumi i trasama dalekovoda. Potrebno je održavati okućnice (voćnjake, vinograde i sl.) sigurnima od požara prorjeđivanjem, orezivanjem i uklanjanjem drveća, granja i mrtvog biljnog otpada koje može biti zahvaćeno požarom.

Svaka osoba koja primijeti neposrednu opasnost od nastanka požara ili požar, dužna je ugasiti požar, ako to može učiniti bez opasnosti za sebe ili drugu osobu.

Ako to nije u mogućnosti, dužna je odmah pozvati vatrogasce na broj 123, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Grada Mostara.