Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ZDK

Stabilizovat će se broj prvačića, ako ne bude odlaska porodica u inostranstvo

skola-ucenici-PIXSELL

U usporedbi s podacima iz prošle godina, a nakon dvije uzastopne godine u kojima je zabilježeno znatnije smanjenje broja prvačića, očito je došlo do stabilizacije broja predškolske djece pa bi, ako u međuvremenu ne bude drugačija situacija zbog odlaska porodica u inostranstvo, na jesen u školskim klupama u tom kantonu trebalo biti i više prvačića nego prošle godine

Prema sadašnjim podacima o broju upisane djece za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za Zeničko-dobojski kanton (POPOiO), na jesen bi u tom kantonu u prvi razred osnovnih škola trebalo krenuti oko 3.040 djece – potvrdio je Feni resorni ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

Prema do sada dostupnim podacima, napominje ministar Kozlić, u POPOiO upisano je 2.552 djece, dok Cjelogodišnji razvojni program (CRP), koji se realizira kroz boravak djece u vrtićima, već pohađa 484 djece predškolske dobi.

Tako je ukupna brojka do sada evidentirane djece za polazak u prvi razred osnovnih škola u tom kantonu – 3.036.

– Podaci će biti potpuni u četvrtak, 24. februara, kada upis okončaju i u Javnoj ustanovi Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica. Oni su nam dostavili dosadašnje podatke, ali konačan broj upisanih, kako su najavili, ipak ne bi trebao biti značajnije mijenjan. Možada još dvoje-troje djece. POPOiO, koji zbog epidemije koronavirusa nismo realizirali protekle dvije godine, ove bi godine trebao startati 7. marta s 2.552 djece. Predviđeno je da traje 180 školskih časova i trebao bi biti realiziran do kraja maja – najavljuje Kozlić.

POPOiO bit će realiziran u vrtićima, ali i u školskim prostorima – u mjestima gdje nema predškolskih ustanova. Djeca će biti razvrstana u 159 grupa i 62 kombinacije, a bit će angažirano 76 realizatora iz predškolskih ustanova i 58 iz škola.

U usporedbi s podacima iz prošle godina, a nakon dvije uzastopne godine u kojima je zabilježeno znatnije smanjenje broja prvačića, očito je došlo do stabilizacije broja predškolske djece pa bi, ako u međuvremenu ne bude drugačija situacija zbog odlaska porodica u inostranstvo, na jesen u školskim klupama u tom kantonu trebalo biti i više prvačića nego prošle godine.

Prošle je jeseni, naime, u školske klupe ušlo 3.024 prvačića, dok ih je u septembru 2020. godine u školu krenulo 3.229. Godinu ranije, 2019. godine, bilo je upisano 3.442 prvačića.