Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stakić: Nismo zaslužili da imamo “Konjević Polje” u općini Pelagićevo

skola_g_tramosnica

Ispred područne Osnovne škole u Gornjoj Tramošnici, općina Pelagićevo, u srijedu je održan prosvjed roditelja hrvatskih učenika koji, nakon što je promijenjena učiteljica i uveden srpski umjesto hrvatskog jezika, svojoj djeci ne dopuštaju pohađanje nastave. Prosvjede je podržalo i stotinjak hrvatskih povratnika iz tog sela.

Skupu su nazočili dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković i načelnik općine Pelagićevo Simo Stakić, dok se ravnateljica matične Osnovne škole “Vaso Pelagić” iz Pelagićeva Olga Lazić, unatoč obećanju da će doći, nije pojavila.

Obraćajući se prosvjednicima, dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, kazao je kako je sramotno što je danas škola u Gornjoj Tramošnici zaključana i što se ravnateljica škole iz Pelagićeva nije udostojila pojaviti na skupu i pojasniti roditeljima i hrvatskim povratnicima novonastalu situaciju.

– Ja vam danas kažem, rješenje će biti iznađeno. Učiteljica koja je nedavno dobila posao, morat će otići. Raspisat će se novi konkurs. Naći ćemo učiteljicu Hrvaticu koja će nastaviti učiti djecu po nastavnom planu i programu kako je to rađeno u proteklih 17 godina – naglasio je dopredsjednik Jerković.

Dodao je kako je dobio čvrsta jamstva od ministra prosvjete u Republici Srpskoj da će tako biti urađeno.

Načelnik općine Pelagićevo Simo Stakić kazao je kako u njegovoj nadležnosti nije rješavanje ovoga problema, ali u potpunosti razumije nezadovoljne roditelje i podržava njihove zahtjeve.

– Nismo zaslužili da ovdje imamo ‘Konjević Polje’ jer od 1996. godine, s ponosom smo zajednički gradili institucije općine Pelagićevo. Svi su građani ponosni na Općinu, a svojim povratkom i opstankom na ovim prostorima vi to pokazujete – istaknuo je općinski načelnik Simo Stakić.

Iako najavljen, zbog iskrslih obveza, danas se u Gornjoj Tramošnici nije pojavio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević. Njegov novi dolazak najavljen je za sutra u 9 sati.