Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dedić: Pokrenuto pitanje zaštite obrtnika u FBiH

dedic334

Nakon sastanka Vildane Dedić, kandidatkinje Naše stranke za gradonačelnicu Zenice, sa predstavnicima Obrtničke komore Zeničko-dobojskog kantona, Naša stranka je pokrenula pitanje o problematici rashoda koji se ne odbijaju od prihoda obrtnika, odnosno, koji se ne priznaju u poslovanju obrtnika.

“Trenutno, Zakon o porezu na dohodak u članu 15. u kojem su pobrojani rashodi koji se ne mogu odbiti od prihoda navodi topli obrok vlasnika, platu vlasnika, troškove edukacija obrtnika, dnevnica, te ograničava oglašavanje do 3% od ukupnog prihoda. Mi smo pokrenuli ovo pitanje prema Federalnom ministrastvu razvoja, poduzetništva i obrta preko našeg zastupnika Dennisa Gratza, te očekujemo da nam ministar dostavi odgovor o konkretnim radnjama koje je ovo ministarstvo poduzelo da bi se obrtnici rasteretili”, kazala je Vildana Dedić.

“Danas smo uputili ovo pitanje prema nadležnom ministarstvu. Važno je što je Naša stranka u Zenici istražila ovo pitanje, budući da je ovo problem koji dijele obrtnici širom Federacije. Imajući u vidu da se ovaj Zakon već nalazi u parlamentarnoj proceduri, važno je da se iskoristi trenutak, te da učinimo sve da ponudimo alternativu i po pitanju statusa rashoda i prihoda obrtnika”, kazao je Dennis Gratz, federalni zastupnik