Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đapo: Žene su dobri menadžeri i organizatori

gorazde-sbb23

Forum žena Saveza za bolju budućnost Goražde organizirao je konferenciju za novinare posvećenu ulozi i značaju žene u politici i društvu.

Konferenciji, kao i neformalnom druženju sa članicama, prisustvovala je i federalna ministrica i predsjednica Mreže žena SBB BiH, Edita Đapo, koja predstavlja jedan od najboljih primjera kako obrazovana, mlada žena može biti uspješna i u politici.

– Jako dobro edukovane žene uspješne su i u biznisu, pogotovo u Goraždu gdje firme poput „Ginexa“ ili „Bekto Precise“ vode žene. Žene su dobri menadžeri, dobri organizatori i jednako dobro se mogu nositi sa političkim odlukama kao i muškarci. Studije pokazuju da su žene u politici dosta kreativnije jer ne ulaze u korupciju tako lako, s obzirom da misle na svoju djecu, dosta su suptilnije, pokušavaju sve da riješe kroz kompromis i razgovor. U BiH sve je veći broj žena u politici, što me raduje. U Vladi FBiH imamo četiri žene i zaista smo u određenim odlukama jedinstvene i uvijek podržavamo jedna drugu. Izabrali ste najbolju partiju jer SBB u svom članstvu ima 64 posto žena – kazala je Edita Đapo, uz poziv građanima da glasaju za kandidate SBB-a, a posebno žene, jer one će donijeti najbolje odluke vezane za porodicu i ukupan život građana.

Bez obzira na domaće i međunarodne standarde kojima se propisuje minimum od 40 posto učešća žena u političkom i javnom životu, upravljanju i odlučivanju, žene su i dalje upadljiva manjina. Na odluku žena da se kandiduju veliki utjecaj imaju vladajuće društvene norme, tradicionalna shvatanja, štetni stereotipi i predrasude prema ženi što dovodi do gubitka samopouzdanja žena i želje za učešćem u političkom životu. Moramo se boriti, insistirati na tome da žene budu što više uključene u procese odlučivanja na svim nivoima vlasti.

– Da bismo bile vidljive i prepoznatljive, moramo se služiti svojim znanjem, mudrošću i obrazovanjem. I zato, na predstojećim izborima, dajte svoju podršku i glas ženama sa liste SBB-a, ne da bi vlast bila ženska, već da bi u njoj bilo više ljudskosti jer društvo u kojem se ne čuje glas žene, nije manje žensko, nego manje ljudsko – kazala je, u ime FŽ SBB Goražde, Arnela Vrana, buduća magistra komunikologije i kandidatkinja sa liste SBB-a za Općinsko vijeće.

Konferenciji je prisustvovao i kandidat za načelnika Općine Goražde Muradif Kanlić i kandidati sa liste SBB Goražde.