Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rudić: Politička borba u Visokom dva puta ugrozila rad novinara

borka-rudić

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić smatra da politička borba ne smije utjecati na rad novinara i slobodu izražavanja, a naglašava da se to u Visokom desilo već dva puta.

Napadnuti su novinar RTV ”Visoko” Ismar Imamović, te Irma Antonia Plavčić koja piše za lokalni portal ”visoko.co.ba”.

– U tom gradu imamo jasan primjer napada na novinare i slobodu izražavanja. Političke partije koje se natječu za vlast moraju svoje sukobe voditi na političkoj ravni, a novinarima osigurati slobodan i siguran rad, bez straha da će biti žrtve jer izvještavaju o događajima na objektivan način – istakla je Rudić.

Navela je da je Udruženje, kada je napadnut Imamović, od Centralne izborne komisije i Regulatorne agencije za komunikacije tražilo reakcije, ali da su one, do sada, izostale. Također, hitnu reakciju su tražili i od Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantna i Policijske uprave iz Visokog, a da to će, najavila je, tražiti i u slučaju napada na Plavčić.

– U Visokom se situacija zaoštrila i to se lomi na novinarima koje je najlakše napasti, ali to se ne smije dešavati – dodaje Rudić.

Imamović je pretučen prošle sedmice nakon predizborne debatne emisije na ovoj televiziji. Njega je, kako je ustvrdio, nakon izlaska iz zgrade RTV Visoko, pola sata iza ponoći, napao maskirani muškarac, koji ga je oborio na zemlju a zatim pretukao.

Plavčić je napadnuta nakon kolumne pod nazivom „Teror zvani predizborna kampanja“ objavljenoj na portalu visoko.co.ba, kada je navela da se u ovoj lokalnoj zajednici “u predizborno vrijeme izgubio građanski glas”.

Vulgarne uvrede i prijetnje upućene su joj putem društvenih mreža, o čemu je obaviještena lokalna policija. Plavčić je putem Twittera pohvalila službenike PU Visoko za koje kaže da su “više nego profesionalno i brzo odradili posao nakon prijave za uvrede i prijetnje” koje je dobila.