Standard o koridi u Čevljanovićima: Religija i nacionalizam ne igraju ulogu

cevljanovici

Bečki list Standard objavio je veliku reportažu o koridi u Čevljanovićima i naglašava kako se prije izbijanja ekonomske krize u Čevljanovićima znalo okupiti i do 100.000 ljudi, prenosi Radio Deutsche Welle.

“Hiljade Bosanaca i Hercegovaca dolaze svake godine. Mnogi od njih iz dijaspore iz Danske, Njemačke i Austrije. Ono što je upadljvo pozitivno jeste da ovdje religija, etnička pripadnost i nacionalizam ne igraju nikakvu ulogu. Ali, je zato solidarnost ta koja je jako primjetna. Prije poočetka koride skupljaju se prilozi za bolesne o čijim patnjama se pak govori preko razglasa. Potom muškarci s kaubojskim šeširima prolaze kroz masu sa kutijama za dobrovoljni prilog”, piše list i naglašava kako se u BiH ljeti održava mnogo borbi bikova te da ima 13 klubova registrovanih odgajivača.

“Ali, korida u Čevljanovićima je najveća i najomiljenija”, piše Standard

Standard piše i kako je korida u Čevljanovićima prvenstveno “festival mesa”. Nakon štandova sa šećernom vunom/vatom i drvenim srcima koja se prodaju kao talismani dolazi se do ražnjeva na kojima se okreću cijela jagnjad i telad. Kada su gotovi meso se siječe sjekirom i onda prodaje. Sve miriše na meso koje je na svakom ćošku: jagnjeće plećke, butkice, rebarca… Samo meso.

No, kao alternativu jagnjetini možete poručiti ćevape.

“Mnogim muškarcima u šatorima je takođe do ‘mesa’. Dvije mlade djevojke igraju na stolu oskudno odjevene. No, ovdje nije riječ o tradiciji već o ‘turbo-folku’ koji dominira Balkanom od početka 1990-ih”, piše Adelhaid Velfl u bečkom dnevniku Standard.