Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanje na graničnim prijelazima mirno, je li BiH spremna na mogući val izbjeglica?

BiH

izbjeglice

Služba za poslove sa strancima BiH kontinuirano prati situaciju u vezi s kretanjem izbjeglica iz Sirije i drugih ratom zahvaćenih zemalja i za sada, prema informacijama s terena, nisu registrirani slučajevi ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

Stanje na granici mirno

Stanje na graničnim prijelazima BiH i dalje je mirno, navodi se u saopćenju Granične policije BiH te dodaje kako nisu evidentirani pojedinci, veće ili manje grupe izbjeglica s Bliskog istoka u namjeravanom ulasku ili prolasku kroz BiH.

Saobraćaj na Međunarodnom graničnom prijelazu Orašje jutros se odvija normalno za sva vozila. Saobraćaj, kako stoji u saopćenju, nije onemogućen kao što su jučer najavili predstavnici Udruženja poljoprivrednika Posavskog kantona.

U slučaju promjena stanja na granici javnost će biti obaviještena pravovremeno, navodi se u saopćenju Granične policije BiH.

Kako je Feni kazao zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam, izbjeglička ruta trenutno ide preko Republike Hrvatske, koja je već primila više od 5.000 izbjeglica.

Na upit o eventualnoj mogućnosti da izbjeglički talas zahvati i BiH, Nizam je naveo da o tome ne želi spekulirati, te da bi eventualna promjena izbjegličke rute mogla uslijediti ukoliko Hrvatska zatvori svoju granicu.

– Sve što bih u ovom trenutku rekao bile bi spekulacije i treba sačekati da se vidi kakav će biti daljnji razvoj situacije, odnosno kako će se izbjeglički val kretati i da li će uopće ići prema BiH – pojasnio je.

Inspektori Službe za poslove sa strancima angažirani su u punom kapacitetu u sklopu odgovarajućih aktivnosti na terenu, a ova služba u koordinaciji s drugim nadležnim institucijama čini sve što je u njenoj moći da što spremnije odgovori na izazove u vezi s “izbjegličkom krizom”.

Inače, Vijeće ministara BiH nedavno je usvojilo Informaciju o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s izbjegličkom krizom u regiji i Evropskoj uniji. Uz ovu informaciju usvojen je i Plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta, kontrolu i upravljanje prilivom migranata i izbjeglica u BiH.