Odluka o uvrštavanju stećaka na listu UNESCO-a krajem septembra

BiH

Dubavko Lovrenović

Stručnjaci Međunarodnog udruženja za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) ovih dana u Bosni i Hercegovini borave kako bi dobili sve potrebne informacije za konačnu procjenu nominacijskog dosjea za uvrštavanje stećaka na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine, koji su zajedno podnijele Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

Završni sastanak u okviru ove evaluacije će biti u Višegradu 28. septembra, nakon čega će ICOMOS pristupiti izradi izvještaja koji bi iduće godine trebao biti predstavljen Komitetu za svjetsku baštinu UNESCO-a, saznaje Anadolu Agency.

Petogodišnji rad na zajedničkom projektu nominacije stećaka na UNESCO-ovu listu u okviru kojeg je nominirano 30 nekropola sa 70.000 stećaka, od čega 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije iz Hrvatske, četiri države su okončale prošle godine.

Prof. dr. Dubavko Lovrenović, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, kazao je kako je “umjereni optimista” u vezi sa končanim izvještajem ICOMOS-a.

“Zasad ne vidim nijedan sporni momenat, a da li se može pojaviti, neću prognozirati. Znaćemo više do kraja septembra kad budemo imali završne razgovore sa stručnjacima ICOMOS-a. Sve u svemu, ja sam umjereni optimista”, kazao je Lovrenović u izjavi za Anadolu Agency.

Prema njegovim riječima, u BiH boravi jedan moldavski profesor, član ICOMOS-a, a nakon njega dolazi još jedna ekspertica iz Švicarske koja će završiti postupak evaluacije.

“Završni sastanak biće u Višegradu 28. septembra i na taj način zaokružujemo cijeli proces. Poslije toga nam ostaje da čekamo izvještaj”, kazao je Lovrenović dodavši kako domaćini tokom razgovora sa stručnjacima ICOMOS-a prezentiraju razloge nominacije stećaka i odgovaraju na sva moguća pitanja, kojih je jako mnogo, a koja će biti relevantna za izradu izvještaja ICOMOS-a.

Predstavnici BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije potpisali su 2009. godine u Sarajevu pismo namjere o zajedničkoj nominaciji stećaka na Listu svjetke baštine, čime je počeo proces nominacije.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH usvojila je Nominacijski dosje i Plan upravljanja za upis nekropola sa stećcima na Listu svjetske baštine UNESCO-a u decembru 2014.

Uvrštavanjem na Listu svjetske baštine bit će osigurana mogućnost zaštite oko 70.000 stećaka, koji predstavljaju jedinstvene kamene nadgrobne spomenika iz perioda Srednjeg vijeka. Upisom na ovu listu stećci bi bili sačuvani od propadanja i uništavanja i postali bi dio zaštićene svjetske baštine.