Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poplave

Stanje prirodne nesreće u šest kalesijskih mjesnih zajednica

kalesija – poplave

Nevremenom je najviše bila pogođena Mjesna zajednica Tojšići

Nevrijeme koje je jučer pogodilo općinu Kalesija za nepunih sat i po pričinilo je veliku materijalnu štetu čija procjena je u toku. To je bio povod da na području šest kalesijskih mjesnih zajednica bude proglašeno stanje prirodne nesreće, u mjesnim zajednicama Tojšići, Kikači, Petrovice, Rainci Gornji, Rainci Donji i Vukovije.

Portparol Općine Kalesija Ramo Abidović kaže da su aktivirana klizišta, nova, ali i stara, a da je najktritičnije u Kikačima, gdje je oštećena putna infrastruktura.

Veliki problem je, navodi, što u toj mjesnoj zajednici ima pacijenata koji moraju doći do Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

– Aktivirano je klizište i u naselju Mešanovići, gdje je prekinut lokalni put. Civilna zaštita je dijelom očistila da se može pomoći stanovnicima – rekao je Abidović.

Nevremenom je najviše bila pogođena Mjesna zajednica Tojšići gdje se izlila rijeka Gribaja. Mevlidi Imamović čija kuća se nalazi uz samu rijeku nadomak bivše pijace, voda je odnijela ćumur i drva iz štale, ispred kuće.

Kaže da je nevrijeme bilo strašno, te da nije mnogo trebalo da voda uđe i u kuću.

I prošle godine u julu zabilježeno je veliko nevrijeme i velika poplava na lokaciji pijace u Tojšićima.

Predsjednik te mjesne zajednice Mujo Kadić navodi da su materijalne štete ogromne, ali da životi nisu bili ugroženi.

– Najgore je što se problemi u vezi s poplavama ne riješavaju na vrijeme – naglašava Kadić.

Formirane su komisije za procjenu šteta koje obilaze teren u ugroženim mjesnim zajednicama općine, ali samo uz uslov da pojedinac prijavu podnese u Općini Kalesija.