Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protest urodio plodom

Stanovnici Butmira pobijedili: Odvodni kanal sa Aerodroma Sarajevo okrenut na drugu stranu

butmir policija mjestani (1)

S obzirom da se najavljuje nastavak padavina tokom noći nastavljeno je punjenje vreća i pripreme za odbranu od novih poplava

Mještani sarajevskog naselja Butmir izborili su svojevrsnu pobjedu nakon što su radnici koje je angažirao Međunarodnog aerodroma Sarajevo odustali od daljeg prokopavanja kanala kojim su namjeravali skrenuti bujicu prema njihovom naselju.

Samo dva sata nakon što su počeli raditi na iskopavanju kanala i preusmjeravanju voda prema naselju Butmir, došla je drugačija naredba pa je kanal prema naselju zatvoren, a otvoren novi uz samu aerodromsku pistu.

FOTO: N. M. / Fokus.ba

Okupljeni mještani dočekali su ovu promjenu s neskrivenim oduševljenjem i trenutno napuštaju mjesto protesta i odlaze kućama.

VEZANI TEKST: Pobuna u Butmiru: Skreću vodu prema naseljenom mjestu, pozvana i policija (FOTO/VIDEO)

Obilne padavine prouzrokovale su poplave i bujice u naselju, a građani su se tokom noći samoorganizovali i učinili nadljudske napore da skrenu tok lokalnog Kasindolskog potoka, te očiste fizičke prepreke na mostovima koji su poplavili.

S obzirom da se najavljuje nastavak padavina tokom noći nastavljeno je punjenje vreća i pripreme za odbranu od novih poplava.

Povodom ovog slučaja oglasili su se i iz J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o Sarajevo.

“U odnosu na situaciju u kojoj se našao kompletan Kanton Sarajevo zbog poplava, poduzeli smo sve mjere zaštite u skladu sa svojim nadležnostima.

S tim u vezi, bili smo primorani postaviti zaštitu na područje gdje voda prodire, kako bismo obezbjedili sigurnost odvijanja aviosaobraćaja i osigurali bezbjednost putnika, sa posebnim akcentom na avione koji slijeću na aerodrom.

Također ćemo tokom cijele noći pratiti situaciju na terenu i regulisati tokove vode na način da ćemo uklanjati branu koju smo postavili da bi omogućili dotok vode u prostor aerodroma, u vrijeme kada nema letova a kako bismo zaštitili i stanovništvo Butmira”, saopćili su.