Bankwatch

Stanovnici mostarskih naselja zabrinuti zbog izgradnje autoceste

bankwatch (1)

Dio zajednice i dalje želi zaštititi svoje vrijedno poljoprivredno zemljište kao ključni resurs, koji je osnova za održivi lokalni razvoj, upozorili su

Aktivisti Bankwatcha, mreže nevladinih organizacija sa sjedištem u Pragu, proteklih dana razgovarali su s mještanima južnih mostarskih naselja te predstavnicima Grada Mostara i poduzeća Autoceste FBiH o izgradnji dionice koridora Vc Mostar jug.

U priopćenju Bankwatcha navodi se kako su stanovnici naselja Ortiješ, Kosor i Malo polje izrazili svoju zabrinutost zbog izgradnje spomenute dionice autoceste.

“Mnogi vlasnici imovine u naseljima obuhvaćenim ovim projektom nisu uključeni u područje utjecaja ovog projekta u južnom dijelu Mostara. Ljudi, čije se kuće i poljoprivredno zemljište nalaze u neposrednoj blizini ceste, nisu konzultirani po pitanju utjecaja koje projekat vrši na njih, te nisu uzeti u obzir za isplatu naknada. Dio zajednice i dalje želi zaštititi svoje vrijedno poljoprivredno zemljište kao ključni resurs, koji je osnova za održivi lokalni razvoj”, upozorili su iz Bankwatcha.

Dalje se navodi kako prilikom procjene utjecaja ovog projekta na biološku raznolikost nisu primijenjene dobre prakse EBRD-a, EIB-a i drugih multilateralnih financijera, zbog čega će biti nemoguće pravilno praćenje utjecaja projekta na biološku raznolikost.

“Ne postoji procjena utjecaja alternativnih trasa na biološku raznolikost, iako je višekriterijska analiza za odabir trase u južnom dijelu Mostara pokazala da je trasa preko obronaka Podveležja povoljnija s aspekta prostorno-ekonomskih i prostorno-ekoloških kriterija'”, navodi se dalje u priopćenju.

Predstavnici Bankwatcha za sutra, 24. juni, najavili su sastanak s predstavnicima EBRD-a (Europska banka za obnovu i razvoj) u Sarajevu.

Bankwatch je mreža koja ima 16 članica u 14 zemalja srednje i istočne Europe, Kavkaza i Rusije. Sjedište mreže nalazi se u Pragu (Češka), a osoblje te mreže nevladinih organizacija radi u uredima širom regije.

Bankwatch nadgleda projekte koji se financiraju javnim novcem i promovira ekološki, socijalno i ekonomski održiva alternativna rješenja.