Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanovnici Prijedora, Banje Luke i Bosanskog Novog sa strahom ulaze u noć

20151014205052000000

Usljed obilnih kišnih padavina, domaćinstva u nekoliko prijedorskih naselja suočena su danas s povećanim nivoom površinskih voda.

Ovaj problem prisutan je na nekoliko mjesta u gradu, u naselju Rasavci, kod fabrike obuće “Nuti due”, te u mjestu Puharska.

Zasad nema preciznih podataka koliko je objekata ugroženo od ovih površinskih voda, ali na terenu su vatrogasne ekipe koje pomoću pumpi izvlače vodu iz polavljenih domaćinstava, javili su lokalni mediji.

Po posljednjim informacijama, voda zasad nije prodrla u stambene objekte.

U pripravnosti su i u Bosanskom Novom. Iz tamošnje Civilne zaštite poručuju da prate situaciju zbog mogućeg porasta vodostaja Une i Sane, javljaju Nezavisne.

prijedor-poplava1

Mještanima gradiškog Senjaka nije problem vodostaj, ali jesu fekalne vode koje su se izlile u podrume nekoliko poslovnih i stambenih objekata. Uključene su crpne pumpe pa se nadaju da će, ako kiša uskoro prestane, brzo sanirati štetu. Međutim, barem za još dva-tri dana, meteorolozi nemaju dobre vijesti.

I Hercegovina će biti na udaru jake kiše. Tamo je moguće izlijevanje bujičnih potoka. Kiša koja pada nekoliko dana u banjalučkoj regiji podsjetila je mještane pojedinih naselja, uglavnom onih koja su stradala u prošlogodišnjim poplvama, na prethodnu godinu.

Vodostaju rijeka u Banjoj Luci su redovni, ali nadležne institucije ipak upozoravaju građane da budu u pripravnosti.

Kiša je u Banjoj Luci već je napravile probleme u pojedinim naseljima. Ne zbog visokog vodostaja rijeka već podzemnih voda i kanalizacije.

Kiša je u Banjoj Luci već je napravile probleme u pojedinim naseljima

Bujica je poplavila i jednu kuću u Crnoj Rijeci u dolini Japre kod Bosanskog Novog, a zbog izlivanja potoka Ovanjska na putnom pravcu Blagaj – Budimlić Japra u Ćelama saobraćaj se odvija otežano.

Na ovom putnom pravcu od danas je otežan saobraćaj i u Agićima zbog odrona. Na području gradskog naselja Senjak u Bosanskoj Gradišci danas su se u podrumske prostorije stambenih i poslovnih objekata izlile fekalne i oborinske vode iz kanalizacije.