Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stanovnici Topčić Polja prekinuli blokadu puta M-17

topcic-polje1

Oko stotinu stanovnika Topčić Polja prekinulo je blokadu magistralnog puta M-17, koja je usijedila danas u nadi da će im vlasti pomoći i ispuniti njihove zahtjeve, a radi se o, u prvom redu, zaštiti od novih poplava, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog obilnih kišnih padavina vodostaj Ciganskog potoka u Topčić Polju kod Zenice je u porastu što je donijelo nove probleme stanovnicima tog mjesta.

Prema riječima mještana, oni već dvije noći ne spavaju i današnjom blokadom magistralnog puta iskazali su protest ali i zahtjev da mašine ponovo dođu u Topčić Polje i očiste korito potoka.

topcic-polje2

Predsjednik Mjesne zajednice Topćić Polje Zaim Skopljak otišao je na pregovore u Zenicu kako bi razgovarao sa predstavnicima općinskih vlasti o narednim ulaganjima i rješavanju novonastale situacije.

Nurudin Ahmetspahić kaže da je nivo potoka narastao za dva sata i to na nekim dijelovima i do dva metra.

“Došla je jedna mašina, nešto je čačkala. Malo prije smo morali izaći na put da bi dobili mašinu, da dođe i da nas spasi. Počeli su raditi ali trebalo je to ranije uraditi. Trajno rješenje je da se napravi korito. Čim padne malo kiše ovdje niko ne spava”, ispričao je Ahmetspahić.

Poručuje da svi ljudi imaju traume te da ramazan, mjesec posta, dočekuju u strahu.

“Moramo se okupljati da bi neko dovezao mašinu”, dodao je Ahmetspahić.

Rabija Dedić se nakon prošlogodišnjih poplava prije dva mjeseca vratila u svoju kuću u Topčić Polju.

“11 mjeseci sam bila u kasarnoj. Svaku noć bježim iz kuće. Stalno sam u strahu. Kad god nadođe voda prvo ide meni”, kazala je.

policija-topcic-polje

Stanovnici kažu da su već dvije noći budni i dežuraju zbog povećanog nivoa potoka koji protiče kroz ovo naselje, a koji je izazvao veliku materijalnu štetu u prošlogodišnjim majskim poplavama.

Kako javlja dopisnik AA mašine su na terenu i šire korito potoka kako nebi došlo do izlijevanja. Stanovnici su najavili da će, ukoliko ne dođe do dogovora sa predstavnicima općinskih vlasti, ponovo blokirati magistralni put.