Ulična akcija

Stanovnici Travnika traže medicinske ustanove bez dugih lista čekanja

akcija travnik

Inicijatorica ulične akcije, zastupnica u Skupštini SBK-a Ljubinka Atanasijević kaže da je cilj upozoriti nadležne institucije da duge liste čekanja ugrožavaju zdravlje i financijski iscrpljuju građane

S porukama “Neću čekati hoću da živim” i “Danas mi sutra vi na listama čekanja”, stanovnici Travnika danas su od nadležnih županijskih institucija zatražili rješavanje problema dugih lista čekanja na medicinske usluge.

Uličnoj akciji “Skratimo medicinske liste čekanja i produžimo život” pridružio se i Emir Mehić, koji boluje od paraplegije i ide na hemodijalizu, te kaže da na pojedine pretrage čeka nekoliko mjeseci.

– Meni nije do čekanja jer mi život visi o koncu i ovisi o aparatu. Kad me naruče na neki pregled ili pretragu, moram čekati i po tri mjeseca, a to je za mene previše. Život je suviše kratak da bi ljudi čekali mjesecima – kazao je Mehić.

Inicijatorica ulične akcije, zastupnica u Skupštini SBK-a Ljubinka Atanasijević kaže da je cilj upozoriti nadležne institucije da duge liste čekanja ugrožavaju zdravlje i financijski iscrpljuju građane te podsjeća da je poduzimanje određenih koraka još prije pet mjeseci zatražila i od županijskog Ministarstva zdravstva i Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO).

– Za pružanje medicinskih usluga na koje se dugo čeka, oni mogu potpisati ugovor s privatnim zdravstvenim ustanovama. Međutim, sad se i na pregled specijaliste čeka po mjesec dana, a sve to pogubno djeluje na pacijente, kako zdravstveno tako i financijski, i odlična je podloga za mito i korupciju u zdravstvu. Pacijenti su u takvoj situaciji primorani izdvajati po 220 maraka za CT i 280 maraka za magnetnu rezonancu – navela je Atanasijević.

Stanovnici Travnika imali su danas priliku da u improviziranoj čekaonici na gradskom trgu napišu pisma koja će biti dostavljena Ministarstvu zdravstva, ZZO-u, bolnicama i domovima zdravlja u SBŽ-u.