Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK BiH

Stari Grad, Centar i Novi Grad mogu birati vijećnike u Gradsko vijeće, danas potvrda i za Novo Sarajevo

Gradsko_vijece_Sarajevo (1)

Nakon što bude konstituisano Gradsko vijeće Grada Sarajeva bira gradonačelnika Sarajeva

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici izvršila je ovjeru 11 kandidatskih listi za izbor vijećnika iz Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo za Gradsko vijeće Grada Sarajeva čime je i u ovoj općini započeo izbor gradskih vijećnika, javlja Anadolu Agency (AA).

CIK BiH će obavijestiti Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo da slijedom toga može izvršiti izbor vijećnika za Gradsko vijeće te rezultate dostaviti na utvrđivanje toj državnoj instituciji.

Ovjereno je i sedam, od ukupno osam kandidatskih listi za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva iz Općinskog vijeća Novo Sarajevo. Ostavljen je rok od dva dana predstavnicima sporne kandidatske liste da otklone nedostatke nakon čega će i Općina Novo Sarajevo moći izvršiti izbor vijećnika za Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

O tome bi se na današnjoj sjednici trebao izjasniti CIK BiH u dopunskom odlučivanju.

Istovremeno, nakon što je ovjerena i jedna kandidatska lista iz Općine Centar Sarajevo nakon otklonjenih nedostataka i Općinsko vijeće Centar Sarajevo je u mogućnosti da izvrši izbor vijećnika za Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Ranije je data saglasnost i na ovjeru kandidatskih listi iz Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo tako da se i u toj općini može izvršiti izbor vijećnika za Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva se sastoji od 28 vijećnika. Svako općinsko vijeće općina koje čine Grad Sarajevo bira po sedam delegata u Gradsko vijeće iz reda općinskih vijećnika.

Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno bit će garantiran minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a grupi ostalih najmanje dva mjesta, bez obzira na izborne rezultate.

Nakon što bude konstituisano Gradsko vijeće Grada Sarajeva bira gradonačelnika Sarajeva.