BiH

Sarajevo

Stari Grad: Krajem jula uklanjanje ruševnih objekata koji su opasnost za građane

22/07/2019

Trenutno na području te općine u vlasništvu fizičkih osoba registrovano je oko 30 objekata koji predstavljaju opasnost i koji su procesuirani kroz inspekcijski postupak

Za stambeni objekt u ulici Bistrik brijeg koji je jučer izgorio u požaru, a koji je bio napušten i u ruševnom stanju, Općina Stari Grad je već ranije donijela odluku da se ukloni.

Iz te sarajevske općine pojašnjavaju da je navedeni objekt bio u privatnom vlasništvu i to sedam fizičkih osoba, nepoznatog boravišta.

Nadležna služba provela je inspekcijski postupak i u skladu sa važećom zakonskom procedurom, doneseno je rješenje da se krajem jula objekt ukloni.

– S obzirom na stanje fizičke dotrajalosti i opasnosti koji je objekt predstavljao doneseno je rješenje o uklanjanju objekta – saopćeno je iz Općine.

Time su urađene sve pripremne radnje da Općina ukloni objekt o svom trošku s obzirom na nedostupnost svih suvlasnika objekta, a nakon toga bi se putem Općinskog pravobranilaštva u sudskom postupku sredstva utrošena za rušenje naplatitla od vlasnika opterećenjem zemljišno knjižnog izvatka ili vlasničkog lista.

U okviru preventivnih mjera u cilju zaštite i spašavanja Općina Stari Grad započela je akciju uklanjanja ruševnih objekata koji su predstavljali opasnost po život i zdravlje ljudi, okolne objekte i saobraćaj.

Načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić pokrenuo je proceduru obilaska svih ruševnih objekata, napravljen je spisak i započeti inspekcijski postupci za određeni broj izrazito opasnih objekata u vlasništvu fizičkih osoba.

Trenutno na području te općine u vlasništvu fizičkih osoba registrovano je oko 30 objekata koji predstavljaju opasnost i koji su procesuirani kroz inspekcijski postupak, dok je broj opasnih i ruševnih objekata u vlasništvu Općine Stari Grad vrlo mali, ali će i oni u narednom periodu biti uklonjeni.

Akcija je počela krajem juna uklanjanjem velikog ruševnog objekta u ulici Hamdije Kreševljaković broj 86.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.