Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Startao ultramaraton Vukovar – Srebrenica

ultramaraton-vukovar-srebrenica

Povodom obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) od 6. do 11. jula 2015. organiziralo je već tradicionalni, IV. ultramaraton na relaciji Vukovar-Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

U Memorijalnom centru Ovčara na startu maratona okupilo se pedesetak osoba kako bi dali podršku maratoncima. Uz lokalne ratne veterane, ispratio ih je i predstavnik ministra branitelja Predraga Matića.

Ultramaraton se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

“Namjera nam je podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice“, izjavio je Kemal Bukvić, predsjednik Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Ujedno, poručeno je iz Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želi se podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek, dvadeset godina nakon rata, ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Maratonci i prateća ekipa prošli su kroz pješačku zonu u Vinkovcima gdje ih je pozdravio zamjenik gradonačelnika Tomislav Šarić. U Vinkovicima je završila prva etapa maratona duga 34 kilometra.

Druga etapa je od Vinkovaca do Brčkog, treća završava u Janji, četvrta u Zvorniku, a peta etapa, ujedno i završetak ultramaratona, je u petak 10. juna, kada će maratonci oko 7 sati ujutro stići u Potočare.

U IV. ultramaratonu sudjeluju četiri hrvatska ratna veterana: Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović, Robert Kasumović i Branimir Keler iz Osijeka.

Ove godine sudjeluju i Križan Bago iz Ureda gradonačelnika Zagreba, te Božidar Popović i Dražen Ćućić iz Osijeka kao i student Domagoj Šeremet iz Vukovara.

Maratonce će na putu pratiti filmska ekipa iz Osijeka koja će napraviti dokumentarni film koji povezuje patnju rata koju su prošle Hrvatska i BiH.

Maratonci će u pet etapa prijeći put dug 227 kilometara između Vukovara (Ovčara) i Srebrenice (Potočari).