Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vratio se iz Njemačke na preporuku doktora, sada strepi zbog lopova

Muhamed-Omeragić-Hamić

Muhamed Omeragić – Hamić kaže kako je godinama radio u Njemačkoj gdje je i zaradio penziju, a sada kada se vratio u Gornju Vidovsku kod Velike Kladuše kako bi mirno proživio penzionerske dane, mora strepiti za svoju imovinu, ali i za sebe jer se našao na meti lopova, piše Dnevni list.

Porušili vrata

Lopovi su mu već četiri puta provalili u kuću i opljačkali imanje, a iako ih je policija nekoliko puta procesuirala te mu vratila neke ukradene stvari, nemoćni su da stanu u kraj napadima na njegovu imovinu.

“Posljednja krađa je bila, ja sam to primijetio 2. juna. Ujutro sam pošao tamo i vidio da je prozor obijen, ali oni tada nisu mogli ući kroz prozor pa su prešli preko ograde i odvalili su vrata. Ta su vrata bila jaka, ali su oni imali neki alat. Polomili su cilindre, polomili su brave i iz betona sve izvadili. Ušli su unutra, otuđili sve što je bilo. Bilo je 30 litara rakije, izvadili su i odnijeli bocu i još druge stvari, kablove, dvije fleks mašine, sve što je bilo za odnijeti za otpad, od bakra do željeza, odnijeli su”, prepričava Omeragić.

On štetu iz zadnje krađe procjenjuje na do hiljadu i po maraka. Kaže kako samo da bi popravio vrata mora potrošiti 500 maraka.

Objašnjava kako je ovu posljednju krađu, kao i ranije tri, odmah prijavio policiji, a ubrzo su došli policajci.

“Došla su i dvojica iz kriminalne službe i oni su svoje odradili. Rekli su na odlasku; “Djede, ako Bog da, mi ćemo tebi to pronaći”, prepričava Omeragić.

Kaže kako je on kasnije sam otkrio ko mu je provalio u kuću te je otišao i to prijavio policiji.

“Od policije sam čuo da će oni raditi na tome, ali da nemaju vremena, da oni imaju jačih krađa i većih problema”, navodi ovaj penzioner.

Pištolj nije vraćen

Spominje kako je i u tri ranija slučaja krađa s njegovog imanja, on sam morao otkrivati tko su lopovi, a riječ je o braći koju nije imenovao.

“Sve sam ih ja otkrio i policiji prijavio. Policija je tada obavila dobar posao i vratila mi je puno stvari”, kaže on i objašnjava kako mu jedino nije vraćen jedan pištolj.

“Puno su mi stvari vratili, vraćeno mi je skoro sve osim pištolja. Završio je on kod čovjeka kojeg policija nije uopće nije procesuirala. Meni je tada komandir lično rekao:

“Muhamede ja sam dobio naređenje od toga i toga da ja prekinem taj slučaj”, navodi Omeragić čije su riječi snimljene i na videoizjavi koju je dao za portal Reprezent.ba.

Kaže kako želi živjeti kod Kladuše, ali tu mora iz dana u dan živjeti pod strahom bojeći se da i njega jednog dana ne proguta noć.

“Želim ovdje živjeti jer mi je doktor preporučio da ovdje budem. Da živim na brdima jer mi je dobro za zdravlje…”, dodao je i kaže kako ga boli što mu se sve događa.

“Policija radi svoj posao, ne mogu reći da ne radi, ali meni ne pomogne ništa. Imam pravo da kao pošteni građanin živim na svom imanju”, rekao je i objasnio kako se zbog svega žalio i njemačkoj Ambasadi jer je državljanin Njemačke, kako bi apelirao da se i oni uključe i osiguraju mu mir i dostojanstvo u vlastitom domaćinstvu.