State Department: BiH značajan izvor stranih boraca na strani ISIL-a

BiH

isil 2

Američki State Department objavio je izvještaj o terorizmu za 2014. godinu, u kojem se, u dijelu koji se odnosi na BiH, u samom uvodu navodi da se na nju, zajedno s Albanijom i Kosovom, gleda kao na značajan izvor stranih boraca na strani terorističke organizacije “Islamska država“.

Naime, u izvještaju se ukazuje da je značajan broj bh. državljana prošle godine otišao boriti se na ratišta Siriju i Irak. Predstavljajući izvještaj, Tina Kaidanow, koordinatorica za borbu protiv terorizma pri State Departmentu i bivša zamjenica ambasadora SAD-a u Sarajevu, navela je kako je u poglavlju izvještaja State Departmenta posvećenom stanju u BiH ocijenjeno da su ideologije islamskih ekstremista i regionalne ekstremističke grupe predstavljale potencijalne izvore nasilnog ekstremizma u BiH.

Nedostatak koordinacije

U dokumentu je, pak, ocijenjeno i da je BiH ostala dobar partner u borbi protiv terorizma te je u 2014. godini nastavila sa, doduše sporim, napretkom u jačanju svojih antiterorističkih kapaciteta. Uz opasku da su bh. agencije za provedbu zakona, općenito govoreći, nastavile s operacijama usmjerenim protiv stranih boraca, konstatiran je i nedostatak njihove međusobne koordinacije.

Tako se navodi da je Udarna grupa za borbu protiv terorizma, koja je imala zadaću ojačati i unaprijediti koordinaciju policijskih agencija s ciljem učinkovitije borbe protiv terorista, značajno podbacila u prošloj godini. U izvještaju se spominju bh. donacija streljiva vladi Iraka, koja je osigurana u vidu protuterorističkih aktivnosti protiv ISIL-a, te pristupanje BiH Globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a u novembru.

Kavazović primjer

Iako se ukazuje da BiH nema sveobuhvatan pravni okvir za borbu protiv terorizma, pohvaljeno je donošenje zakona koji sankcionira sudjelovanje bh. državljana na stranim ratištima, prvog takvog zakonskog rješenja u regiji.

– Problem je, također, i u osobnom, političkom i institucionalnom rivalstvu koje postoji među većinom policijskih agencija, kao i na relaciji Tužiteljstvo – Sud BiH. Mnoga od tih rivalstava duboko su usađena i teško ih je prevazići, ocjena je State Departmenta.

[quote_box_right] Što se stavova javnih osoba u BiH tiče, State Department izdvaja reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, koji je nastavio govoriti protiv pogrešnog tumačenja islama koje vodi ekstremističkom nasilju[/quote_box_right]

U izvještaju su spomenute i akcije usmjerene protiv stranih boraca te potpore terorističkim aktivnostima u okviru operacije “Damask“, kao i činjenica da je Apelacijski odjel Suda BiH naložio obnavljanje suđenja protiv Harisa Čauševića, koji je prvobitno bio osuđen na 45 godina zatvora za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu. Što se stavova javnih osoba u BiH tiče, State Department izdvaja reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, koji je nastavio govoriti protiv pogrešnog tumačenja islama koje vodi ekstremističkom nasilju.

– Agencije za provedbu zakona u BiH redovito komuniciraju sa svojim američkim i europskim kolegama na polju borbe protiv terorizma i odgovarajućih istraga. Interpol u Sarajevu ima svoj ured koji ima dobru suradnju sa svim agencijama koje imaju izravan pristup bazama podataka. Regionalna saradnja s Hrvatskom i Srbijom u prošloj je godini unaprijeđena, ocjena je iznesena u izvještaju.