Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stav Američke vlade

State Department o BiH: Nema crtanja novih granica, fokusirajte se na antikorupciju

Price: I dalje podržavamo važnu ulogu OHR-a u unapređivanju agende 5 + 2, s ponovnim fokusom na antikorupciju kao ključ za učvršćivanje vladavine zakona

Sjedinjene Američke Države su posvećene pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama i članstvu u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama. Radimo sa zemljama Zapadnog Balkana i našim evropskim partnerima na unapređenju upravljanja, vladavine zakona i antikorupcijskih reformi – kao i na promociji neovisnih medija i civilnog društva – koje će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročno -stalan cilj cijele, slobodne i mirne Europe.

Piše: A. DUČIĆ

Ovo je zvanična stav State Departmenta kojeg je saopćio glasnogovornik State Departmenta Ned Price. State department se jučer oglasio i povodom sve glasnijih izjava o disoluciji u BiH, a koji u posljednje vrijeme stižu prevashodno od političara poput Milorada Dodika, ali i zbog histerije oko promjene granica.

-Nedavna neopravdana spekulacija o promjeni granica na Balkanu po etničkoj liniji rizikuje da potakne nestabilnost u regiji i pobudi sjećanja na prošle tenzije. Stabilna, prosperitetna budućnost zapadnog Balkana mora se temeljiti na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda – istaknuo je Price.

Ističe da Sjedinjene Američke Države rade s međunarodnom zajednicom kako bi podržale Bosnu i Hercegovinu u provođenju reformi koje će joj omogućiti napredak i osigurati status kandidata za EU, uključujući izborne reforme.

-Ured visokog predstavnika (OHR), koji je osnovan prije 25 godina prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, značajno je pridonio tamošnjem miru i stabilnosti. I dalje podržavamo važnu ulogu OHR-a u unapređivanju agende 5 + 2, s ponovnim fokusom na antikorupciju kao ključ za učvršćivanje vladavine zakona – stav je State Departmenta.

Posvećeni su, kaže, pomaganju zemljama zapadnog Balkana da prodube vlastita regionalna ekonomska partnerstva, postignu svoje klimatske ciljeve, suprotstave se ruskoj energetskoj prisili diverzifikacijom i razvojem čiste energije, te suzbiju korupciju i organizirani kriminal. Također žele pomoći regiji da raste i napreduje, istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od kineske zloćudne prakse.

-Pored naših snažnih ekonomskih veza s regionom, Sjedinjene Države cijene svoja partnerstva u odbrambenom i sigurnosnom prostoru, uključujući i naše najnovije saveznike u NATO-u, Crnu Goru i sjevernu Makedoniju. Namjeravamo tu suradnju još poboljšati zajedničkom obukom, vježbama, raspoređivanjem i nabavkama. Pozdravljamo napredak koji su Albanija i sjeverna Makedonija postigle na kritičnim reformama i nastavljamo podržavati otvaranje pregovora o pristupanju EU s obje zemlje u junu – kaže Price.

Sjedinjene Države su, ističe, spremne da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji između Kosova i Srbije, usredsređenog na uzajamno priznavanje, koji postavlja temelje trajne saradnje i prosperiteta.

-Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU i potičemo strane da se ponovno uključe u ovaj proces s osjećajem hitnosti za rješavanje tehničkih i političkih pitanja. Sarađivaćemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Washingtona kao podrška cilju pune normalizacije – zaključio je Price.