Globus

Predsjednica Evropske komisije

Ursula von der Leyen o neugodnosti s Erdoganom: Osjećala sam se povrijeđeno

27/04/2021

Predsjednik Evropskog vijeća Michel uopće nije reagirao. Incident je u medijima dobio ime 'sofagate

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen snažno je u ponedjeljak osudila način na koji je tretirana tokom posjeta Turskoj, kada je ostala bez stolca ističući da se to dogodilo zato što je žena, prenosi Hina.

“Ne nalazim nikakva opravdanja za to kako sam tretirana. To se dogodilo zato što sam žena”, izjavila je von der Leyen u raspravi u Evropskom parlamentu u kojoj je, vezano uz odnose EU-Turska, dominiralo upravo pitanje tzv ‘sofagate’.

U raspravi je učestvovao i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, kojeg su mnogi zastupnici kritizirali zašto nije odmah reagirao i spriječio poniženje predsjednice Evropske komisije.

Ursula von der Leyen i Charles Michel posjetili su 6. aprila Tursku. Prilikom susreta s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Michel je sjeo na stolac odmah pored Erdogana, dok je von der Leyen morala sjesti na obližnji kauč sa strane, a preko puta nje na drugom kauču bio je turski ministar vanjskih poslova.

Po tome je ispalo da je von der Leyen tretirana kao Michelova ministrica. Na snimci se jasno čuje “hm” Ursule von der Leyen kada je shvatila da za nju nema mjesta pored Erdogana.

Predsjednik Evropskog vijeća Michel uopće nije reagirao. Incident je u medijima dobio ime ‘sofagate’.

Von der Leyen je istaknula da za različiti tretman predsjednika Europskog vijeća i Komisija nema nikakva uporišta u europskim ugovorima. “Bi li se to dogodilo da sam bila u odijelu i kravati?”, upitala je von der Leyen.

“Osjećala sam se žalosno, povrijeđeno, usamljeno, kao žena i kao Europljanka. Tu nije riječ o protokolarnom rasporedu sjedenja, ovdje se radi o samoj biti onoga što mi jesmo, vrijednostima koje Unija zastupa. To pokazuje i koliko smo još daleko od toga da žene budu tretirane ravnopravno, uvijek i svuda”, rekla je vidljivo ljutita von der Leyen.

“Ja sam prva žena predsjednica Evropske komisije. Očekivala sam da tako budem tretirana prilikom posjeta Turskoj, kao predsjednica Komisije, ali nisam”, dodala je.

Spomenula je kako se na fotografijama s ranijih sastanaka ne vidi da nedostaje stolaca, ali se na njima vide samo muškarci.

Ona je kritizirala Tursku zbog napuštanja Istanbulske konvencije, obvezujućeg sporazuma Vijeća Europe za borbu protiv nasilja prema ženama i djeci.

“Grozna je stvar da se Turska, kao jedna od utemeljiteljica Vijeća Evrope, povlači iz te konvencije”, rekla je. Istodobno je kritizirala i one države članice EU-a koje ne žele ratificirati Istanbulsku konvenciji ili razmišljaju da je napuste.

“To je neprihvatljivo. Svako nasilje protiv žena i djece je zločin i mora se zvati zločinom i biti kažnjeno kao takvo. A da bismo bili vjerodostojni, ne smijemo samo kritizirati, nego moramo djelovati i u svojoj kući”, rekla je.

Michel je u svom obraćanju zastupnicima izrazio žaljenje zbog incidenta koji se dogodio, kazavši da razumije da se zbog toga mnoge žene osjećaju povrijeđenima. Rekao je da je s von der Leyen i sa službama Komisije i Evropskog vijeća dogovoreno da se ubuduće takve situacije nikada više ne ponove.

Mnogi zastupnici su kritizirali Michela što nije drukčije reagirao. Dio zastupnika prigovarao je zbog toga što EU “popušta” Turskoj i daje se ucjenjivati, dok vlasti u toj zemlji ne poštuju temeljna demokratska načela.

Posjet Ankari bio je prigoda da se uputi poruka snage i jedinstva EU-a, a odaslana je poruka slabosti, rekao je šef zastupničke skupine EPP-a Manfred Weber.

Zastupnica Zelenih Ska Keller rekla je da je “razočarana” Michelovim postupkom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.