Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neupitna podrška

State Department reagovao na Dodikove prijetnje otcjepljenjem: Nećemo odustati od BiH

Banja Luka: Održana komemoracija za Slobodana Stankovića
09.02.2023., poslovni centar "Integra", Banjaluka (BiH) – Komemoracija povodom smrti jednog od osnivaca, vlasnika i generalnog direktora privrednog drustva "Integral inzenjering" i jednog od najbogatijih ljudi u BiH Slobodana Stankovica. Mnogobrojni clanovi porodice, prijatelji, radnici, direktori i politicko rukovodstvo RS i BiH, okupili su se danas na komemoraciji. Govore su odrzali Nikola Radovanovic, izvrsni direktor za marketing Integral Inzenjeringa, i Milorad Dodik, predsjednik RS i blizak Stankovicev prijatelj. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

State Department podsjeća kako su Sjedinjene Američke Države ponosne što stoje uz narod BiH dok “grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu”

Američki State Department reagovao je na izjave predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, navodeći kako odbacuju njegove komentare kojima potkopava Ustavni sud Bosne i Hercegovine i prijeti otcjepljenjem RS-a.

“Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH”, navodi se u saopštenju.

State Department podsjeća kako su Sjedinjene Američke Države ponosne što stoje uz narod BiH dok “grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu”.

“Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne su, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama”, naveli su iz State Departmenta.

Dodaje se kako su Sjedinjene Države bile i ostaće najsnažniji oslonac i partner BiH i njenom narodu.

“Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te da ćemo smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Naša predanost je čvrsta kao kamen, te Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine”, navodi State Department.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik komentarisao je u četvrtak izmjene Krivičnog zakona RS-a, ali i najavio donošenje novog Zakona o imovini tog bh. entiteta te secesiju ukoliko se takvo nešto ne dozvoli.