Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glas Amerike

State Department: SAD s ponosom sponzorira rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Foto: Harun Muminović/ Fena
Potočari

Sjedinjene Države su podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu, a koje su potvrdili međunarodni sudovi

State Department je za servis Glasa Amerike na bosanskom jeziku obrazložio poziciju Sjedinjenih Američkih Država pred glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) početkom maja.

-Sjedinjene Države s ponosom sponzoriraju prijedlog Generalne Skupštine o rezoluciji o genocidu, koji su predstavile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, obilježavajući na taj način genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine – navode iz State Departmenta.

Američka podrška

Ukazano je da su Međunarodni krivični sud i Međunarodni sud pravde u Haagu potvrdili činjenicu da je genocid počinjen u Srebrenici.

Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada ubijeni, su u skladu sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida – navode iz State Departmenta.

Sjedinjene Države su podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu, a koje su potvrdili međunarodni sudovi.

-Komemoracija historijskih istina i prihvatanje činjenica pokreće region naprijed duž staze pomirenja. S obzirom na uporne i nanovije slučajeve negiranja genocida koja se mogu čuti u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države vjeruju da je važno obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici, na ovaj način.

Ova rezolucija nije usmjerena niti protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost niti jednoj etničkoj grupi – zaključuje State Department u odgovoru za Glas Amerike.