Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna lista

State Department: Tadićeva manipulirala slučajevima, štitila političke pokrovitelje od kaznenog progona

gordana-tadic (1)

“Postoje vjerodostojne informacije da je Tadićeva manipulirala slučajevima kako bi zaštitila političke pokrovitelje od kaznenog progona i propustila je dodijeliti predmete tužiteljima putem automatiziranog sistema distribucije predmeta koji je osmišljen da spriječi donošenje odluka o dodjeli tužitelja na temelju ličnih ili političkih razloga”, navode iz State Departmenta

Nakon što je Ministarstvo finansija SAD-a 5. januara 2022. godine na listu uvrstilo Milorada Dodika i jedno pravno lice pod njegovom kontrolom u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, OFAC je danas na listu uvrstio još dva korumpirana aktera iz BiH.

Riječ je o Asimu Sarajliću, delegatu u Domu naroda BiH, koji je bio uključen u korupciju visokog nivoa što uključuje trgovinu uticajem, zloupotrebu položaja, te primanje mita u zamjenu za uticanje na odluke o zapošljavanju u državnim preduzećima kakvo je BH Telecom.

Na listi je i Gordana Tadić, glavna tužiteljica Državnog tužilaštva od 2019. do 2021. godine kada ju je s te funkcije smijenilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koristila je svoj položaj za promociju ličnih i porodičnih interesa i zaštitu svojih političkih patrona od krivičnog gonjenja. Ova veoma ozbiljna zloupotreba položaja simbol je neprimjerenog političkoj uticaja na pravosudne institucije BiH i spremnosti nosilaca tih pravosudnih funkcija da ignorišu svoje opredjeljenje da objektivno provode zakon.

O svemu se saopćenjem za javnost oglasio i State Department, u kojem se između ostalog navodi:

“U svom službenom svojstvu glavne tužiteljice Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić je svojim utjecajem ometala sudske procese. Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tadićeva manipulirala slučajevima kako bi zaštitila političke pokrovitelje od kaznenog progona i propustila je dodijeliti predmete tužiteljima putem automatiziranog sistema distribucije predmeta koji je osmišljen da spriječi donošenje odluka o dodjeli tužitelja na temelju ličnih ili političkih razloga”, navode iz State Departmenta.

Navode da sankcijama ponovo potvrđuju opredijeljenost SAD-a za podršku vladavini prava i jačanju demokratskih institucija Bosne i Hercegovine. Napominju da će nastaviti koristiti ovakva ovlaštenja za promicanje odgovornosti za korumpirane aktere u ovoj regiji i globalno.