Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvaničan stav sad-a

State Department: U potpunosti podržavamo Schmidta, uključujući i bonske ovlasti

Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku

“Sjedinjene Države pozdravljaju akciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da se jednoglasno obnovi mandat za operaciju EUFOR-a ALTHEA. Ukorijenjena u Daytonskom mirovnom sporazumu, operacija EUFOR-a ALTHEA i dalje je ključna za održavanje stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine (BiH)”, stoji u objavi američkog State Departmenta koju u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Ured visokog predstavnika je civilna misija koja odgovara EUFOR-u ALTHEA. Također, igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti u BiH, podržavanju vladavine prava i pomaganju u reformi demokratskih institucija kako bi se unaprijedio napredak Bosne i Hercegovine na njenom odabranom euroatlantskom putu.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegovu sposobnost da izvršava sve potrebne ovlasti, uključujući bonske ovlasti, sve dok se Agenda 5+2 ne završi i dok BiH ne bude mirna, suverena država, s teritorijalnim integritetom i nepovratno na putu za evropsku integraciju. Visoki predstavnik i njegov Ured zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku. Žao nam je što Vijeće sigurnosti nije moglo čuti visokog predstavnika Schmidta tokom rasprave o njegovom izvještaju na sjednici na kojoj je usvojena Rezolucija 2604.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju Vladu BiH jer ona nastoji konsolidirati multietničku demokratiju i ojačati demokratske institucije, suzbiti korupciju i pružiti ekonomske prilike za sve ljude”, objavljeno je na zvaničnoj stranici američkog State Departmenta.