Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MMKS

Statusna konferencija u predmetu Ratka Mladića krajem maja

ratko_mladic

Mladić je pristao da statusnu konferenciju prati iz pritvorske jedinice

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazao je statusnu konferenciju u predmetu Ratko Mladić za 29. maj ove godine, koja će se održati putem videokonferencije, saopšteno je iz ove institucije, prenosi BIRN BiH.

Prema saopštenju, Mladić će imati pristup komunikaciji sa svojim braniocem prije i tokom statusne konferencije, te da bi za bilo kakve zahtjeve za komunikaciju Mladić trebao da podnese zahtjev registraru.

Mladić je pristao da statusnu konferenciju prati iz pritvorske jedinice, navodi se u saopštenju.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine, Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Nedavno je MMKS objavio novi termin iznošenja žalbi na presudu Mladiću za 16. i 17. juni ove godine.

Prvobitno je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Mladiću bilo zakazano za 17. i 18. mart, ali je odgođeno zbog njegove operacije.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro i da je razumno očekivati da je vrijeme od šest sedmica oporavka dovoljno.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu.

Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine.