Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ambasada se oglasila

Stav SAD-a o državnoj imovini: To je pitanje riješeno Dejtonskim ustavom koji je jasan i nedvosmislen

Michael Murphy
FOTO: Twitter /@USEmbassySJJ
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy

Također je istaknuto da su ustavno i pravno uređenje u vezi sa državnom imovinom dodatno regulisani zakonima Bosne i Hercegovine prema Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) iz 2001. godine

Stav Sjedinjenih Država o pitanju državne imovine godinama je jasan, dosljedan i nije se mijenjao. Državna imovina pripada državi, a za njeno regulisanje potreban je zakon na državnom nivou. To nije stvar mišljenja; to je ustavna i pravna činjenica, saopćeno je danas iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Kako je naglašeno prema međunarodnom pravu i ustaljenoj državnoj praksi, samo države posjeduju neophodnu nadležnost  za nasljeđivanje prava i obaveza država prethodnica, a u ovom slučaju, to je država Bosna i Hercegovina.

 – To je pitanje riješeno Dejtonskim ustavom koji je jasan i nedvosmislen: “Republika Bosna i Hercegovina, čiji će službeni naziv od sada biti ‘Bosna i Hercegovina’, nastavit će svoje pravno postojanje prema međunarodnom pravu kao država.” Prema međunarodnom pravu i ustavnom načelu kontinuiteta, Bosna i Hercegovina je vlasnik sve državne imovine. Takvo ustavno uređenje prihvatila su oba entiteta prihvatanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući Aneks 4, Ustav Bosne i Hercegovine. Ustavna nadležnost entiteta podređena je njihovoj obavezi poštivanja Ustava Bosne i Hercegovine – naglašeno je u saopćenju.

Također je istaknuto da su ustavno i pravno uređenje u vezi sa državnom imovinom dodatno regulisani zakonima Bosne i Hercegovine prema Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) iz 2001. godine, koji je ratificirala Parlamentarna skupština BiH.

Tim sporazumom, koji je stupio na snagu 2004. godine, podsjećaju iz Ambasade SAD-a, precizirano je da su BiH i još četiri zemlje nasljednice koje će naslijediti “pokretnu i nepokretnu državnu imovinu” SFRJ. To nije pitanje nadležnosti, već vlasništva nad imovinom, kao što je bio slučaj u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.

 – To, međutim, ne znači da svaki dio imovine koji je pripadao SFRJ treba trajno kontrolisati država BiH. Od vitalne je važnosti regulisati upravljanje, a u nekim slučajevima, i vlasništvo nad tom imovinom među različitim nivoima vlasti. Ustavni sud BiH bio je jasan – Parlamentarna skupština BiH ima isključivu nadležnost za to. Valjano rješavanje ovog pitanja donijelo bi ekonomsku korist cijeloj Bosni i Hercegovini jer kompanije i drugi razvojni projekti ne mogu uspjeti ako nemaju jasno, zakonsko pravo vlasništva nad imovinom ili jasne propise o upotrebi iste. Istovremeno, nezakoniti prijenos vlasništva nad državnom imovinom od bilo kojeg subjekta izlaže primatelja domaćem i, potencijalno, međunarodnom pravnom riziku – upozorava se u saopćenju.

Također se naglašava kako lažne pravne tvrdnje vlasti Republike Srpske i odbijanje bh. parlamentaraca iz Republike Srpske da konstruktivno surađuju sa svojim kolegama na državnom nivou nepotrebno produžuju rješavanje tog pitanja te se onemogućuje puna provedba agende 5+2  koju je definisao OHR, što je preduslov za zatvaranje OHR.

Sjedinjene Države pružaju podršku naporima na usvajanju zakona na državnom nivpu kojim bi se regulisalo pitanje državne imovine i kojim bi se konačno riješilo ovo pitanje, te apeluje na sve strane da se konstruktivno angažuju, navode u saopćenju iz Ambasade SAD-a u BiH.