Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

richard mills

Stav SAD-a u Vijeću sigurnosti: Imenovanje Schmidta zatvoreno pitanje

richard mills

Mills je naveo da nacionalna retorika i dalje postoji i da ometa put ka pomirenju u BiH, uz napomenu da Vašington podržava Dejtonski sporazum i da “nove granice na Balkanu nisu opcija”

Predstavnik Sjedninjenih Američkih Država u Vijeću sigurnosti Richard Mills naglasio je na sjednici da je BiH trenutno u miru, ali da njenu stabilnost ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Mills je podsjetio je da su svi članovi u Upravnom odboru Vijeća za sprovođenje mira, osim Moskve, podržali imenovanje Christiana Schmidt, te ponovio da za to nije potrebno da sve članice budu saglasne i da Vijeće sigurnosti UN ne mora da potvrdi njegovo imenovanje.

Prema njegovim riječima, imenovanje Schmidta je “zatvoreno pitanje”.

Mills je naveo da nacionalna retorika i dalje postoji i da ometa put ka pomirenju u BiH, uz napomenu da Vašington podržava Dejtonski sporazum i da “nove granice na Balkanu nisu opcija”.

Podsjetimo, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala je u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na podršku izboru novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Ona je navela kako BiH nije spremna za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

– Bosna i Hercegovina jedva čeka dan kada će se zatvoriti Ured visokog predstavnika, ali nažalost taj dan još nije stigao. Iako vidimo napredak u određenim oblastima, moramo još puno toga uraditi – rekla je Turković tokom rasprave o ostavci visokog predstavnika Valentina Incka i izboru Christiana Schmidta za novog predstavnika.

– Ne možemo dovoljno naglasiti važnost visokog predstavnika i njegove uloge provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. Proces prenosa odgovornosti na izabrane zvaničnike BiH je važan, ali to se mora uraditi u pravo vrijeme kada se zadovolje dogovoreni preduslovi – kazala je Turković.