Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teze Richarda Millsa

Kako je američki ambasador u UN-u odgovorio na optužbe Dodika i Čovića na račun Inzka

Richard Mills

Richard Mills uputio nedvomislenu poruku liderima HDZ-a i SNSD-a koji su izveli rafalnu paljbu na Inzka

Pred svjetskom pozornicom, Vijećem sigurnosti UN-a, lideri SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, koji obnašaju funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i dopredsjedavajućeg Parlamenta BiH, jučer su izveli unakrsnu, reklo bi se i rafalnu paljbu na visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Piše: A. DUČIĆ

Dok je Čović bio umjereniji žaleći se na štetno djelovanje na račun Hrvata u BiH, posebno kod imenovanja sastava Centralne izborne komisije, te “nelegitimnog načina izbora člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda”, Dodik je potpuno izašao iz okvira nazivajući Inzka monstrumom, te pri tome iznoseći secesionističke namjere.

Ambasador SAD-u pri UN-u Richard Mills imao je upečatljiv govor putem kojeg je dao nedvosmislen odgovor Amerike na ono što su iznijeli i Dodik i Čović.

– Žalosno je što današnja rasprava nije zamišljena i strukturirana na način koji bi omogućio da se čuju i uvrste glasovi svih sudionika. Čuo sam vaše uvodne komentare, Vasiliye, ali bošnjačko učešće i uključivanje u politički dijalog od presudne je važnosti za stabilnu i prosperitetnu budućnost zemlje. S obzirom na primjedbe koje smo upravo čuli od jednog od govornika koji je govorio 30 minuta, smatram da je važno reći da Sjedinjene Države snažno podržavaju Ured visokog predstavnika i visokog predstavnika Valentina Inzka. Imenovanje visokog predstavnika bilo je ključna komponenta Daytonskog sporazuma. Uloga Ureda visokog predstavnika u nadgledanju provedbe civilnih aspekata Sporazuma i dalje je neophodna i neophodna – potcrtao je ambasador Mills.

On je dodatno podvukao da je Vijeće za provedbu mira postavilo jasne uvjete koji moraju biti ispunjeni prije zatvaranja Ureda visokog predstavnika. Uvjeti i ciljevi 5 + 2, kaže Mills, moraju se prvo ispuniti prije nego što Bosna i Hercegovina bude spremna da „diplomira“ i izađe iz međunarodnog nadzora.

– SAD su i dalje duboko predane ekonomskom razvoju zemlje. Od 1990-ih pružili smo Bosni i Hercegovini preko 2 milijarde dolara pomoći i nastavljamo pružati diplomatsku i vojnu podršku na visokom nivou Misiji OSCE-a, Uredu visokog predstavnika i sjedištu NATO-a u Sarajevu. Udružili smo se u poslijeratnom pomirenju, humanitarnoj pomoći, ljudskim pravima, vladavini zakona, razvoju infrastrukture i modernizaciji odbrambenog sektora. Zamišljamo naciju koja je odgovorna za svoju sudbinu. Narodi Bosne i Hercegovine pokazali su ogromnu odlučnost i otpornost na kraju rata, ali ostaje još puno posla i Sjedinjene Države ostaju posvećene pomaganju u tom poslu, kao što smo to učinili od potpisivanja Sporazuma u Ohaju prije 25 godina – istaknuo je Richard Mills.