STBIH OGORČEN NEBRIGOM ZA RADNIKE

STBIH: Trgovci u BiH zaboravljeni od svih

market-ilustracija-supermarket

Bez maski i rukavica, bez prevoza, sa plaćom od koje sami ne mogu napraviti zalihe hrane, trgovci u BiH zaboravljeni od svih, kažu u Sindikatu

STBIH je od predstavnika sindikata koji sjede u ESV tražio da na sjednici ovog tijela zahtjevaju hitno povećanje plaće za one radnike koji u ovim teškim uslovima moraju raditi. U saopštenju sa sjednice ESV i kasnije u saopštenju Vlade FBiH ni jednoj jedinom riječju nisu spomenuti radnici. Sve mjere koje je donijela Vada fokusirane su isključivo na poslodavce i zaštitu privrede. Privreda su i radnici!

I to oni koji svoj posao ne mogu ponijeti kući, oni koji rade bez maski i sa jednim ili nijednim rukavicama cijeli dan, oni koji i pored skraćenog radnog vremena trgovačkih objekata rade puno radno vrijeme i oni koji sada na ta svoja radna mjesta moraju doći pješke ili taksijem za koji naravno novca nemaju.

STBiH je duboko ogorčen nebrigom vlasti za one koji su najizloženiji zarazi. Duboko smo izrevoltirani stavom poslodavaca koji i pored zahtjeva STBiH i činjenice da je u supermarketima promet za samo par dana dostigao šestomjesečni nivo nisu još uvijek najavili povećanja primanja ili izašli sa najavama za finansijske stimulacije.

Istovremeno smo zabrinuti kako će se odluka o zabrani javnog saobraćaja odraziti na primanja ali i sigurnost ogromne većine radnika koji zavise od javnog prevoza za dolazak i odlazak s posla. Danas smo od Uprava dvije najveće kompanije s kojima STBiH ima socijalni dijalog tražili hitno povećanje plaće i rješenje problema dolaska i odlaska na posao a putem medija pozivamo sve one kompanije koje se bave prodajom hrane a njihovi radnici nisu ni sindikalno organizovani, da postupe isto.

STBiH ovim putem poziva i sve kupce da misle o zdravlju osoba koje ih uslužuju dok obavljaju svoju kupovinu i da se pridržavaju mjera koje propisuju nadležne službe i organi ali i na solidarnost i podršku generalno”, stoji u saopštenju STBiH.