BiH

Ministar saobraćaja KS

Šteta: Situacija u GRAS-u teška, blokada računa “teška” 8,2 miliona KM

23/03/2021
Arhiva

Navadena blokada računa se odnosi na tužbe radnika GRAS-a prema GRAS-u, tako da u ovom momentu, radnici preduzeća su blokirali GRAS, kazao je Šteta

Situacija u preduzeću GRAS nije dobra, blokada računa je ‘teška’ 8,2 miliona KM.

To je izjavio ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Adnan Šteta po povratku sa sastanka održanog u ovom preduzeću, kojem su prisustvovali i kantonalni premijer Edin Forto, ministar za boračka pitanja Omer Osmanović te predstavnici uprave preduzeća i advokat radnika koji su tužili firmu.

– Navadena blokada računa se odnosi na tužbe radnika GRAS-a prema GRAS-u, tako da u ovom momentu, radnici preduzeća su blokirali GRAS, a do jučerašnjeg dana, od oktobra prošle godine su skoro 12 miliona naplatili po tužbama iz svoga preduzeća. Te tužbe datiraju čak iz 2006. godine, kada je potpisan jedan kolektivni ugovor koji nije bio dobar ni povoljan ni za koga. I danas, evo, nakon 15 godina, došlo je na nas, na ovu vladu Kantona Sarajevo, da pokušavamo rješavati probleme koje je neko stvorio prije 15 godina – izjavio je ministar Šteta nakon sastanka.

Kako je naveo dalje, Vlada je prije mjesec do mjesec i po dana donijela zaključak kojim je zatraženo od ureda za antiokorupciju i budžetskog inspektorata Kantona da napravi izvještaj te informira ‘o stanju svih nedaća koje su se desile u GRAS-u u periodu od 2006. do 2018. godine’, a prvenstveno o tome kako je došlo do ‘ovih silnih tužbi’ i ko je kriv; kako je došlo do toga da godinama nisu plaćani PDV ni doprinosi ljudima koji rade te je napravljena šteta preduzeću GRAS, ali i svim građanima Kantona Sarajevo, veća od 300 miliona KM.

– Nakon sastanka s upravom i advokatom, izašli smo i pred radnike, a bilo ih je prisutnih više stotina. Objasnili smo stanje, dali sve odgovore na pitanja koja su imali; pojasnili da je u budžetu Kantona Sarajevo ove godine rekordan iznos za javni prijevoz i preduzeće GRAS iako je vrijeme pandemije, kako bi, shodno sporazumu potpisanom prošle godine, platili dio tužbi, dio dugovanja poreskim upravama, isplatili sve plate te imali određeni iznos za nabavku vozila radi jačanja javnog prijevoza. Međutim, ovi silni milioni u tužbama, koji su danas blokirali račun, nisu bili predmet tog sporazuma koji je potpisala prošla vlada, tako da mogu reći da nije validan, odnosno nije tačan s aspekta brojki, a po pitanju tužbi. Tamo stoji 15 miliona KM, a prema našim pretpostavkama, tužbe radnika će biti blizu 60 miliona KM. Shodno tom sporazumu, obaveza je da navedenih 15 miliona Kanton obezbijedi u pet godina, a danas imamo situaciju da smo 12 miliona već platili i za osam imamo blokade, znači 20 miliona KM u pet mjeseci – riječi su ministra Štete.

Iza cijele, loše situacije, po njegovom mišljenju, sigurno ima i određenih ‘igara’.

On napominje da je veliki dio radnika GRAS-a svjestan stanja i cijeni napore koje poduzima Vlada, ali, dodao je, nije jednostavno naći sad osam miliona da bi račun bio deblokiran, a potom naći sve ostale potrebne novce za plate i za plaćanje nekih drugih usluga koje GRAS ne plaća već mjesecima.

Po ministrovim daljnjim navodima, nakon sastanka i obraćanja uposlenicima GRAS-a, direktor i advokat radnika koji su tužili firmu otišli su u na sastanak u banku da pokušaju dogovoriti određena prolongiranja ili plaćanje u ratama, kako bi dio tužbi pokušali isplatiti sada, tj. našli nove novce za isplatu, a da bi račun bio odblokiran i zaslužene plate mogle biti podijeljene radnicima.

– Nažalost, u jako teškoj situaciji je GRAS, u ovom momentu je blokiran jer su ga radnici svojim tužbama blokirali. Nadam se da će i radnici i advokat i uprava GRAS-a poduzeti sve što se može na prolongiranju ili plaćanju tužbi u ratama, a Vlada Kantona Sarajevo će kao i dosad pokušati naći maksimum i obezbijediti sredstva kako bi plate radnicima bile isplaćene i kako bi građani imali javni prijevoz kakav je potreban- zaključio je ministar Šteta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.