Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijetnje predsjednika NSRS_a

Stevandić o rezoluciji o Srebrenici: Ko se mača lati, od mača će i poginuti

nenad stevandić
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Stevandić je istakao da su tri razloga zbog kojih je sporan način donošenja, ali i tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Završeno je zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvajanjem razmotrenih tačaka dnevnog reda. Devetu redovnu sjednicu obilježilo je usvajanje “Protesta protiv kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i opšteg međunarodnog prava”.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić izjavio je kako je 65 glasova “za” dokument koji je upućen Generalnoj skupštini znak da se radi o jednoglasnoj odluci po kojoj se u Banjaluci neće prihvatiti rezultati zasnovani na ucjenama, prenosi N1.

– Sve zemlje koje krše međunarodno pravo to rade jer su ucijenjene ili jer im je obećano nešto za to, rekao je on ističući da rezolucija o kojoj raspravlja Generalna skupština Ujedinjenih nacija neće izdržati sud vremena.

Tri Stevandićeva “razloga”

Stevandić je istakao da su tri razloga zbog kojih je sporan način donošenja, ali i tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

– Prvi pravne prirode jer BiH ima Ustav koji je rezultat međunarodnog ugovora koji je prihvaćen sa svim aneksima. U tom ugovoru piše da se ne mogu donositi odluke bez saglasnosti entiteta i naroda. Ova odluka koja stoji iza rezolucije nema pečat RS, ni BiH čak ni FBiH i ona je samim tim nelegitimna. Drugi razlog je moralni aspekt sadržan u činjenici da se nije pojavila rezolucija o pomirenju koja ima za cilj da sve narode pomiri, nego je data prednost nemoralnom aktu podmićivanja. Treća je naučna, naučna istina kažu, a iznijeli su je najveći stručnjaci za masovne zločine, koji su rekli da ona sa naučnog stanovišta ne može biti tretirana kao rezolucija o genocidu, rekao je Stevandić.

On je istakao da vjeruje da dokument koji je usvojila NSRS, a koji je već danas stigao do dvije trećine zemalja u Generalnoj skupštini, može problematizovati cijelo pitanje i dovesti do toga da dk glasanja ne dođe.

– Mnoge zemlje su pozdravile stav NSRS kao sjajan pravni akt, dodao je ocjenjujući da se iz Sarajeva vodi medijska histerija koja neće ishodovati ukidanje Republike Srpske.

– Mogu samo da kažem staru narodnu, ‘ko se mača lati od mača će i poginuti’ ko se i ovakve rezolucije na silu lati od nje bi mogao i da strada, nastavio je.

Odgovarajući na pitanje u kojem djelu rezolucije se pominje kolektivna odgovornost Stevandić je priznao da toga u rezoluciji nema, ali da nema ni pojedinačbe odgovornosti o kojoj govore presude.

“Rezolucija uvijek ima kolektivni karakter. To licemjerno podmetanje da se skine taj žig kolektiviteta potpuno demaskira i razobličava namjere i kreatora i sponzora i kosponzora”, zaključio je.