Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FHMZ

Stigla vremenska prognoza za naredne dvije sedmice: Mnogima se neće svidjeti

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Padavine neće biti cjelodnevne, ali će postojati uslovi za svakodnevni kraći lokalni pljusak. Preovladavaće razni oblici oblaka raznih vrsta uz povremena razdoblja vedrine

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je danas srednjoročnu prognozu, za period od naredne dvije sedmice, odnosno do 11. juna ove godine.

Kako je navedeno u prognozi, do kraja mjeseca nema potpune stabilizacije vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Kiša je moguća svakodnevno, često u obliku lokalnih pljuskova. Izraženije padavine su očekivane u centralnim i zapadnim područjima.

Nije isključena grmljavina kao i pojava grada. Pri tome će i dalje biti relativno toplo. Na jugu i sjeveru zemlje moguća su nešto veća odstupanja od prosjeka u odnosu na centralna područija zemlje. Minimalne temperature zraka varirat će između 9°C i 14°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 16°C. Najviše dnevne temperature u između 21°C i 27°C.

I u prvoj sedmici juna prema trenutnim sinoptičkim materijalima, u našoj zemlji nestabilnom vremenu kraj se još ne nazire. Padavine neće biti cjelodnevne, ali će postojati uslovi za svakodnevni kraći lokalni pljusak. Preovladavaće razni oblici oblaka raznih vrsta uz povremena razdoblja vedrine. Temperature zraka u porastu.

Jutarnja temperatura uglavnom između 13°C i 18°C. Najviša dnevna temperatura od 23°C do 28°C, na sjeveru zemlje do 30°C.