Stigli računi

Bivša ministrica u 2022. pozamašno trošila na hranu, piće i hotele

ankica gudeljevic graf (1)

Cehovi dojučerašnje ministrice Gudeljević su najčešće zabilježeni u ugostiteljskim objektima u Sarajevu, Mostaru, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci

Dojučerašnja ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević (HDZ BiH) prema izvještajima do kojih je došao Fokus.ba, pozamašno je trošila na hranu, piće i hotele. Analizirali smo izvještaje o godišnjim izdacima za internu i eksternu reprezentaciju, kao i za hotelski smještaj.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Prema podacima iz godišnjeg izvještaja, za eksternu reprezentaciju Ministarstva civilnih poslova, dakle korištenje ugostiteljskih usluga u zemlji i inostranstvu, potrošeno je 11.228 KM. Cehovi su najčešće zabilježeni u sarajevskom ugostiteljskom objektu Four Seasons, zatim u kafiću Soho Caffe u Istočnom Sarajevu, u restoranu Ramsko jezero, ribnjaku Toplik…

Faksimil MCP: Eksterna reprezentacija

 

Kada je riječ o internoj reprezentaciji, a ona podrazumijeva korištenje ugostiteljskih usluga u službenim prostorijama institucija Bosne i Hercegovine za koje usluge pruža Služba za zajedničke poslove institucija, potrošeno je još više odnosno ukupno 27.058 KM. Također, na hotelski smještaj otišlo je 10.713 KM. Koristili su se hoteli i moteli u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, zatim banja u Tesliću itd.

Faksimil MCP: Interna reprezentacija

Sveukupno, u 2022. je za ove namjene potrošeno 48.999 KM. Državni revizori su u 2021. godini uočili da se u Ministarstvu civilnih poslova u određenim slučajevima prilikom pravdanja izdataka za reprezentaciju ne postupa u skladu sa definisanim internim pravilima.

– Internim pravilnikom definisano je da se vanjska reprezentacija, za usluge koje pruža Služba za zajedničke poslove institucija BiH (troškovi konzumacije jela i pića), evidentira na ime Ministarstva, a po prethodno pribavljenom i odobrenom zahtjevu ministrice. Također, internim pravilnikom je definisano da korisnik vanjske reprezentacije obavezno na računu navodi razlog nastanka troška. Revizionim postupcima ustanovljeno je da se na računima vanjske reprezentacije, za koje usluge pruža Služba za zajedničke poslove institucija BiH, u svim slučajevima ne navodi razlog nastanka troška. Također, uočeno je da se u prilogu računa dostavljaju zahtjevi koji su retroaktivno odobreni od strane ministrice – naveli su revizori.