Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Stiglo 7.761 besplatnih doza vakcina protiv gripe, imunizacija od ponedjeljka

vakcinacija gripa

Preporučena je vakcinacija rizičnih grupa, među kojima su penzioneri, osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, lica s posebnim potrebama, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, trudnice, imunokompromitirane osobe, zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama, zaposleni u MUP-u KS, zaposleni u gradskom javnom saobraćaju, zaposleni u obrazovanju, nauci i kulturi i novinari

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i ove godine obezbijedili su 7.761 besplatnih doza vakcina protiv gripe za sezonu 2022./2023. koje su distribuirane u JU Dom zdravlja KS, saopćeno je Domova zdravlja Kantona Sarajevo.

Vakcinacija počinje u ponedjeljak, 7. novembra u svih devet Organizacionih jedinica i pripadajućim ambulantama porodične medicine (Stari Grad – 550 doza, Centar – 1450 doza, Novo Sarajevo – 1350 doza, Novi Grad – 1500 doza, Ilidža – 1661 doza, Hadžići – 550 doza, Vogošća – 300 doza, Ilijaš – 300 doza i Trnovo – 100 doza).

U saopćenju se navodi da je preporučena vakcinacija rizičnih grupa, među kojima su penzioneri, osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, lica s posebnim potrebama, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, trudnice, imunokompromitirane osobe (odrasli i djeca), zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama, zaposleni u MUP-u KS, zaposleni u gradskom javnom saobraćaju, zaposleni u obrazovanju, nauci i kulturi i novinari.

Svi osiguranici dužni su imati zdravstvenu knjižicu, te odgovarajući dokument koji dokazuje da pripadaju nekoj od navedenih kategorija, saopćeno je.