Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stiglo pismo na adresu Predsjedništva BiH i premijera Zvizdića: BHRT u fazi gašenja!

pismo-bhrt

Fokus.ba došao je u posjed pisma iz European Broadcasting Union (EBU) koje je jutros stiglo na adresu Predsjedništva BiH i premijera Denisa Zvizdića. Pismo prenosimo u cijelosti:

“European Broadcasting Union (EBU), najutjecajnije udruženje javnih emitera na svijetu, sa brigom prati kako se stanje javnog servisa u Bosni i Hercegovini pogoršava. Svjesni smo da je BHRT došao u fazu da se gašenje te organizacije očekuje u svega nekoliko dana.

BHRT je godinama lišen stabilnog načina finansiranja. Danas ta televizija nije u stanju da isplati plaće svojim uposlenicima, niti da ispuni ugovorne obaveze prema dobavljačima iz oblasti tehnike i programa. Također, televizija nije u stanju da plati svoje račune za struju, pa nacionalna Elektrodistribucija prijeti da će im obustaviti napajanje ovim energentom.

Mi, članovi Izvršnog odbora EBU-a, pozivamo vas da što je moguće prije iskoristite svoje ovlasti i utjecaj kako bi osigurali kontinuitet BHRT-a kao nacionalnog javnog emitera, te da što prije pokrenete ospežnu reformu u oblasti medija u Bosni i Hercegovini koji bi osigurali stabilnu budućnost za javne emitere.

Postojanje javnih medija i njihova nezavisnost od vlasti nalaze se u srcu demokratskih društava. Posebno u vašoj zemlji – koja je takve povijesne i strateške važnosti – uloga medija nije samo da informišu, nego da doprinesu jedinstvu zemlje reflektujući kulturne razlike.

Razumijemo i vaše težnje da postanete dio EU. Napominjemo da je Ugovor o EU, kroz takozvani Amsterdamski protokol, prepoznaje javni servis kao bitni dio svake zemlje članice.

EBU i članice stoje na raspolaganju za svaku vrstu savjeta, asistencije i ekspertne pomoći kada je riječ o zakonima iz oblasti medija, uključujući i javnu debatu. Postojeći sistem treba reformisati kako bi se javni servis sačuvao u evropskim okvirima.

EBU delegacija je spremna doputovati u Sarajevo kako bi istražila rješenja za ovu tešku situaciju.”

Faksimil pisma iz EBU-a