Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zimska oluja

Arktički udar pogodit će i Balkan: Snijeg će napadati pola metra, hladno i u BiH

Foto: Severe Weather Europe

Najviše snijega na planinama centralne, istočne Bosne i sjevera Hercegovine gdje se očekuje između 5 i 15, na istoku lokalno oko 20 cm

U Bosni i Hercegovini danas preovladava pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena je bilo prijepodne u sjevernim područjima Bosne.

U poslijepodnevnim i večernjim satima u većem dijelu zemlje se očekuje kiša, na planinama snijeg. U noći na subotu i u nizinama će kiša prelaziti u susnježicu ili snijeg, osim na jugu zemlje.

Sutra će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Većinom će padati susnježica ili snijeg, u nizinama može padati i kiša. U većem dijelu Hercegovine u drugoj polovini dana razvedravanje. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne bura. Temperatura zraka većinom između 0 i 5, na jugu zemlje od 7 do 11 stepeni.

U Sarajevu će biti oblačno sa susnježicom ili snijegom. Temperatura zraka između 0 i 3 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Spušta se snježna granica

Daljim padom temperature snježna granica će se do jutarnjih sati subote spuštati sve niže, tako da su u jutarnjim i prijepodnevnim satima subote susnježica i snijeg mogući u većem dijelu Bosne – uključujući i niže krajeve, javlja BHmeteo. U nizinama Hercegovine većinom kiša, na njenom sjeveru i istoku moguća susnježica i snijeg, dok će na planinama Hercegovine padati snijeg. Padavine uglavnom slabe do rijetko umjerene ili u obliku prolaznih pljuskova snijega.

U poslijepodnevnim i večernjim satima subote odmicanjem ciklona dalje ka istoku padavina će biti sve manje i većinom će prestati. Ostat će samo njihova rijetka pojava i to uglavnom u vidu prolaznih pljuskova susnježice i snijega usljed pojačanog sjevernog strujanja.

Na sjeverozapadu, sjeveru Bosne će u poslijepodnevnim satima subote dolaziti do djelimičnog smanjenja oblačnosti, a na zapadu, jugozapadu Bosne te u većem dijelu Hercegovine jačanjem bure će se posve razvedriti.

𝐔 𝐩𝐞𝐭𝐚𝐤 𝐤𝐢𝐬̌𝐚, 𝐮 𝐬𝐮𝐛𝐨𝐭𝐮 𝐨𝐬𝐣𝐞𝐭𝐧𝐨 𝐡𝐥𝐚𝐝𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐮𝐳 𝐬𝐮𝐬𝐧𝐣𝐞𝐳̌𝐢𝐜𝐮 𝐢 𝐬𝐧𝐢𝐣𝐞𝐠!Noć na petak(24.11.) donosi većinom pretežno oblačno…

Posted by BHMETEO.ba on Thursday, November 23, 2023

Snježni pokrivač u nižim krajevima većinom dekorativan i kratkotrajan, nešto viši je moguć u dijelovima centralne, istočne Bosne i na sjeveru Hercegovine gdje bi se lokalno moglo formirati par centimetara. Najviše snijega na planinama centralne, istočne Bosne i sjevera Hercegovine gdje se očekuje između 5 i 15, na istoku lokalno oko 20 centimetara.

U nedjelju u Hercegovini i na zapadu Bosne bez padavina i uz pretežno sunčano vrijeme, dok će u ostatku zemlje preovladavati pretežno oblačnost uz lokalno pljuskove susnježice i snijega.

U petak nakratko toplije pred padavine uz temperature većinom između 9 i 13, lokalno do 15°C. Za vikend osjetno hladnije uz pojačan sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će većinom puhati umjeren do na udare jak. Na zapadu Bosne i u Hercegovine na udare jaka do olujna bura, najjača u subotu.

U večernjim satima nedjelje prolazno će se razvedriti širom zemlje, a već u noći na ponedjeljak postepeno pristizati novo naoblačenje sa zapada.

Od poslijepodnevnih sati ponedjeljka, a pogotovo u utorak nove padavine uz kišu i snijeg.

Arktički udar

Znatna količina arktičke hladnoće kreće se prema istočnoj, središnjoj i jugoistočnoj Europi, a najhladnije će biti tijekom vikenda te početkom sljedeće sedmice. Temperature će biti niže od 8 do 12 stepeni Celzijevih.

Najhladnije će biti na jugu Evrope gdje će se nad Balkanom nadviti snažna zimska oluja koja će donijeti veće količine snijega na području od Rumunije do Ukrajine, najavljuje Severe Weather Europe. Hladno razdoblje nastavit će se do kraja novembra.

Hladno vrijeme koje dolazi s Arktika stići će prvo do Grčke, a zatim će ojačati prema Bugarskoj, Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini sa subote na nedjelju gdje će pasti veća količina snijega. Snijeg će prekriti područja od Sofije preko Bukurešta prema Odesi i Kijevu u Ukrajini. Moglo bi pasti i oko 50 centimetara snijega u 36 do 48 sati, a uz snijeg će puhati i snažan vjetar.