Prognoza vremena

Stiže nam ponovo snijeg, za zimu se prognozira da će biti suha i hladna

snijeg sarajevo – db fokus (3)

Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina

Narednih dana u Bosni i Hercegovini se očekuje oblačno vrijeme sa kišom i snijegom.

Jutros je u Hercegovini, zapadanim i jugozapadnim područjima bilo pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim dijelovima malo do umjereno oblačno i sunčano.

Jutros je na Bjelašnici izmjereno minus pet stepeni Celzijusa. U Drvaru i na Ivan-sedlu izmjerena su minus dva stepena, u Jajcu i Sarajevu minusa jedan, Grudama, Sanskom Mostu i Tuzli nula, Livnu i Zenici jedan, Mostaru dva, Bugojnu tri, Neumu pet, Gradačcu šest i Bihaću deset stepeni.

“Danas više oblačnosti u Hercegovini gdje se u večernjim satima očekuju pljuskovi. U Bosni malo do umjereno oblačno i sunčano, uz postupno povećanje oblačnosti u večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između pet i 10, na jugu do 13 stepeni”, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH).

U Bosni i Hercegovini se u četvrtak očekuje oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima u većem dijelu zemlje. U planinskim dijelovima sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura zraka većinom između tri i sedam, na jugu zemlje do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između sedam i 13 stepeni.

U petak se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme. U nizinama prije podne sa kišom i susnježicom koji bi u drugoj polovini dana prešli u snijeg, osim na jugu zemlje. U višim područjima će padati snijeg. Jutarnja temperatura zraka većinom između minus dva i pet, na jugu zemlje do osam, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između četiri i devet, na jugu do 12 stepeni.

Prvog dana vikenda očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima u centralnim i sjevernim područjima i sa slabom kišom, a u višim područjima i sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura zraka većinom između minus pet i dva, na jugu zemlje do pet, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između minus jedan i pet, na jugu do osam stepeni Celzijusa.

Prognoza za zimu

Na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od strane (MedCOF-a17) i (SEECof-a 26), kao i produkata FHMZ, tempratura zraka tokom zime (1. decembar 2021. – 28. februar 2022.) bi prema većini modela u većem dijelu Bosne, trebala biti u granicama ili iznad normale u odnosu na prosječnu zimu za period (1981.-2010. godine). Na području Hercegovine prema istim modelima predstojeća zima bi trebala biti iznad normale, prognoziraju iz Federalne hidrometeorološke službe.

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je od 40 % za područje Bosne i do oko 50 % za južna područja naše zemlje.

U poređenju sa istim razdobljem prošle godine, predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom zime (2021.-2022.) je do 58, a na području južne Hercegovine prognozira se do 14 mraznih dana.

Prema prognostičkim modelima za prostor Bosne i Hercegovine ali i šire regije, vjerovatnoće za sva tri scenarija (ispod, u granicama ili iznad prosjeka) su podjednake. Naime modeli ne daju pouzdaniji scenario za prognozu količine padavina.

Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina. Napominjemo da se ne može ni precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve, pošašnjavaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.