Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promjena vremena

Stiže nam val s Arktika: Izdato upozorenje za cijelu BiH, moguć snijeg i poplave

EFx_1zjWoAAyodi

Tokom dana, postupno povećenje naoblake, kiše, pljuskova i grmljavine se očekuju u Krajini, Hercegovini i sjeverozapadnim područjima Bosne

Meteorološki servis Severe Weather EU objavio je na svom Twitteru kako se s Arktika prema Evropi kreće iznimno hladna fronta koja će u dijelove kontinenta donijeti veliki pad temperature – i do 20 Celzijevih stepeni

“Očekujte jake grmljavinske oluje širom sjevernog i srednjeg Sredozemlja”, poručili su iz meteo servisa.

Veliku promjenu vremena, koja dolazi već sutra, najavljuju i meteorolozi u regionu.

Zoran Vakula za HRT tako piše kako se već od kraja srijede u Hrvatskoj mogu očekivati lokalno obilni pljuskovi s grmljavinom, velika količina kiše u kratkom vremenu koja može izazvati bujične poplave, veliki pad temperature te olujna i orkanska bura na obali.

Meteoalarm je za četvrtak za područje cijele BiH izdao upozorenja. Na snazi su žuta upozorenja zbog obilne kiše, ali i jakih grmljavinskih nevremena.

Vrijeme danas

U Bosni i Hercegovini se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku, uglavnom prijepodne.

Nešto više oblačnosti očekuje se u zapadnim i sjeverozapadnim područjima.

Tokom dana, postupno povećenje naoblake, kiše, pljuskova i grmljavine se očekuju u Krajini, Hercegovini i sjeverozapadnim područjima Bosne. U večernjim satima, sa srijede na četvrtak, padavine se očekuju i u ostalim djelovima.

Puhat će vjetar umjeren, na momente i pojačan južnog i jugozapadnog smjera, a krajem dana vjetar mjenja smjer na sjever. Jutarnja temperatura od 10 do 15, na jugu od 14 do 19, a najviša dnevna temperatura od 22 do 28 stepeni.

U Sarajevu će prevladavati malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana doći će do postupenog povećanja naoblake. Jutarnja temperatura oko 11, a najviša dnevna temperatura oko 26 stepeni.

Prognoza za naredne dane

U BiH će u četvrtak, 3. oktobra, biti oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Padavine mogu biti i obilnije. U višim planinskim područjima moguća je i pojava susnježice ili snijega. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu od 14 do 18, a najviša dnevna temperatura se i neće bitnije promjeniti u odnosu na jutarnju.

U petak, 4. oktobra, preovladavat će umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 13, najviša dnevna od 14 do 20, a na jugu do 22 stepena.

U subotu, 5. oktobra, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od 3 do 10, na jugu do 13, najviša dnevna temperatur od 14 do 20, na jugu do 22 stupnja.