Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavljeno zatopljenje

Stiže veća promjena vremena, “aktivira” se Antlantik: Evo do kada će trajati ledeni val

Prvi ovogodišnji snijeg zabijelio Vilsonovo šetalište u Sarajevu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Do kraja ove sedmice hladno uz lokalno jače jutarnje minuse i zadržavanje snijega na tlu gdje je pao

Danas će biti pretežno sunčano u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne će biti dosta niske naoblake koja će se smanjivati tokom dana.

Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -4, na jugu do 3 stepena.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 2, na jugu od 6 do 10 stepeni.

U Sarajevu niska naoblaka je izgledna u jutarnjim satima. Veći dio dana sunčanije. Najniža jutarnja temperatura zraka oko -7, a najviša dnevna oko 0 (nula) stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

“Aktiviranje” Atlantika

Kako javlja BHmeteo, zima nam je ovih dana nakratko pokazala zube. Do kraja ove sedmice hladno uz lokalno jače jutarnje minuse i zadržavanje snijega na tlu gdje je pao.

Zima nam je nakratko pokazala zube, do kraja ove sedmice hladno uz lokalno jače jutarnje minuse i zadržavanje snijega na…

Posted by BHMETEO.ba on Tuesday, January 9, 2024

Od iduće sedmice zima se povlači prema sjeveru. Očekuje se osjetno zatopljenje i povremena južina uz “aktiviranje” Atlantika.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U petak očekuje se naoblačenje sa sjevera koje će u Bosni usloviti veoma slab snijeg. U većem dijelu Hercegovine pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3°C, na jugu do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i -1°C, na jugu od 5 do 9°C.

U subotu slab snijeg može padati u jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima Bosne. Zatim se očekuje postepeno razvedravanje. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjerasmjera. Krajem dana vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -4°C, na jugu do 1°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1°C, na jugu do 8°C.

U nedjelju očekuje se postepeno naoblačenje sa jugozapada. Pretežno oblačno bi bilo na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne povečanje oblačnosti u drugoj polovini dana. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -2°C, na jugu do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4°C, na jugu do 7°C.

Naredna sedmica

U periodu od 15. do 22. januara prema raspoloživim sinoptičkim materijalima preovladavaće pretežno oblačno sa susnježicom ili slabim snijegom u Bosni. Na jugu zemlje uglavnom slaba kiša koja bi mogla tokom dana biti intezivnija.

Jutarnje temperature kretat će se između -6°C i 0°C u Bosni do 4°C u Hercegovini. Maksimalne očekivane temperature varirat će između -1°C i 4°C, u Hercegovini do 8°C.