Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Stižu prve naznake “prave zime”: Spremite se za mraz, snijeg i pljuskove s grmljavinom

Hladno jutro u Sarajevu, izmjereno je čak -15 stupnjeva
Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Arhiv

U višim predjelima će, usljed pada temperature, kiša prerasti u susnježicu i snijeg uz formiranje manjeg snježnog pokrivača

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a na planinama se očekuje slab snijeg, uz dnevnu temperaturu vazduha do 18 stepeni.

U noći sa četvrtka na petak biće oblačno sa kišom na zapadu i sjeveru koja će povremeno padati i umjeren do jak južni vjetar, a zatim će kišna zona ujutro početi da se širi ka istoku i jugu zahvatajući sve više predjela uz skretanje vjetra na sjeverne pravce i pad temperature.

Mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom uglavnom na sjeveru i jugu.

U višim predjelima će, usljed pada temperature, kiša prerasti u susnježicu i snijeg uz formiranje manjeg snježnog pokrivača.

Ponegdje u centralnim i istočnim krajevima u nižim predjelima je zbog pada temperature poslije podne i uveče moguće da kiša nakratko pređe u susnježicu ili snijeg.

Uveče će padavine postepeno prestati u većini predjela.

Maksimalna temperatura će u većini krajeva biti ujutru i iznosiće od 11 do 18 stepeni, a minimalna poslije podne i uveče od jedan do sedam, u višim predjelima od minus dva stepena.

Puhat će slab do umjeren vjetar, povremeno sa jakim udarima, južni i jugozapadni, koji tokom dana mijenja smjer na sjeverni i sjeverozapadni.

Stiže hladniji vazduh

Kako javlja BHmeteo, sa sjeverozapada kontinenta spušta se osjetno hladniji vazduh koji će nam od sutra poslijepodne, osjetnije za vikend donijeti zahlađenje uz pojačan sjeverac i buru. Prolazno se očekuju i padavine, kiša te snijeg u brdsko-planinskim dijelovima zemlje.

Za vikend lokalno prvi jači ovosezonski mraz.

Danas (petak) od jutarnjih sati nestabilno, uz porast naoblake lokalno kiša i pljuskovi uz koje se rijeđe može javiti i grmljavina. Obzirom na i dalje prisutna južna i jugozapadna strujanja lokalno padavine najprije u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne.

U poslijepodnevnim i večernjim satima visinska strujanja okreću na sjeverna uz zahlađenje i pojačan sjeverac. Prolazno padavine očekuje i ostatak zemlje dok bi u većem dijelu Hercegovine i jugozapadne Bosne one prestajale sa jačanjem bure.

Sa sjeverozapada kontinenta spušta se osjetno hladniji vazduh koji će nam od sutra poslijepodne, osjetnije za vikend…

Posted by BHMETEO.ba on Thursday, November 16, 2023

Padom temperatura kiša će na planinama prelaziti u snijeg, uz spuštanje snježne granice u večernjim satima na oko 900 mnv. Tako da bi u večernjim satima sutrašnjeg dana dobar dio planina ponovo imao tanji snježni pokrivač.

U noći na subotu prestanak padavina uz djelimično razvedravanje sa zapada. Do jutarnjih sati subote mraz, ponajviše na zapadu Bosne gdje će najprije i razvedriti. U toku subote na zapadu Bosne i u Hercegovini sunčano a u ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno. U centralnoj i istočnoj Bosni uz lokalno slabe padavine na granici kiše i snijega. Posvuda će puhati umjeren do jak sjeverac uz osjetno hladnije vrijeme.

U nedjelju bez padavina, sunčani intervali, hladnije vrijeme a ujutro moguć mraz širom zemlje.

U ponedjeljak postepeno naoblačenje, u noći na utorak nove padavine. Tako da neke stabilizacije vremena i dalje nema na vidiku.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U subotu u centralnim i istočnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne porast naoblake na sjeveru zemlje. U centralnim i istočnim područjima Bosne je povremeno moguć slab snijeg. Poslije podne i tokom noći na sjeveroistoku Bosne slaba kiša. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena do jaka bura, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 4, na jugu do 6, a dnevna od 4 do 10, na jugu zemlje do 14 °C.

U nedjelju umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 2, na jugu do 5, a dnevna od 6 do 12 °C.

U ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U kasnim večernjim satima kiša se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, a dnevna od 8 do 14 °C.