Bivši predsjednik hrvatske

Stjepan Mesić: Međunarodna zajednica mora iz politike isključiti Dodika i Čovića

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
22.02.2021., Zagreb- Bivsi Predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Mesić je rekao da međunarodna zajednica treba da isključi iz politike u BiH one koji ne priznaju pravila

Nekadašnji predsjednik Hrvatske i SFR Jugoslavije Stjepan Mesić ocijenio je da su pomaci u Bosni i Hercegovini mogući ukoliko se spriječe negativni utjecaji iz Zagreba i Beograda i ukoliko Evropska unija konkretno sankcioniše lidere iz BiH koji neprestano rade na njenom raspadu.

– Ako se Zagreb pridržava principijelne politike da podržava BiH u njenim granicama, onda politika prema (lideru HDZ-a) Draganu Čoviću, razbijaču BiH, mora biti drugačija. Ovamo pričamo o tome kako podržavamo BiH, a onda podržavamo onoga koji razbija BiH. Isto to se odnosi i na Beograd, koji je, navodno, za cjelovitu BiH, a u svemu podržava Milorada Dodika koji svakodnevno razbija BiH – rekao je Mesić na online Forumu Igmanske inicijative “Euroatlantske integracije i Zapadni Balkan”.

On je ocijenio da još ima onih koji misle da je sporazum između pokojnih predsjednika Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana iz Karađorđeva 1991. godine o podjeli BiH moguće provesti, da je moguće razbiti BiH i promijeniti granice u regionu.

Mesić je rekao da međunarodna zajednica treba da isključi iz politike u BiH one koji ne priznaju pravila.

– Moraš priznavati državu u kojoj živiš. A Dodik i Čović je ne priznaju. Ako predstavnici određenih političkih snaga kažu da su protiv građanske države, oni nemaju šta tražiti u Evropi. Pa o čemu oni govore? Oni govore o 17. vijeku! S druge strane, Evropa, nažalost, nema danas lidera, ona rješava svoje unutrašnje probleme i nema poruka onima koji imaju pogrešnu politiku prema BiH, koji razbijaju BiH – kazao je Mesić.