bivši hrvatski predsjednik

Stjepan Mesić: Moćniji smo zajedno

Stjepan Mesic

“Regija treba prevazići političke zapreke i poraditi na unapređenju gospodarske suradnje”, kaže u intervjuu za Deutsche Welle bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je redovan gost Sarajevo Business Foruma

Puno se govori o ujedinjavanju regije, u ekonomskom smislu, no čini se da politike ne idu u tom pravcu. Da li je moguće ujediniti regiju?

Što se tiče regije, mora se shvatiti da imamo kompatibilno gospodarstvo. Na kraju, većina nas je bila u istoj državnoj zajednici i dobro bi bilo da mi surađujemo, da često zajedno nastupamo na vanjskim tržištima, jer ako zajedno nastupamo, onda smo moćniji, onda smo snažniji i svoje kapacitete možemo više aktivirati. Bez aktiviranja vlastitih kapaciteta i kapaciteta naših susjeda, nećemo učiniti puno. Ali, ako se udružimo, ako udruženo nastupamo, napravit ćemo puno i za nas i za one s kojima poslujemo.

Šta treba uraditi da bi se to desilo, imajući u vidu da trenutačna politika ne ide u korist takvim nastojanjima? Međususjedski odnosi se često narušavaju – u vidu podrške zvaničnog Beograda Republici Srpskojili nedavnoj obavještanoj aferi hrvatske SOA-a u BiH, na primjer?

Kada bismo bolje surađivali u gospodarstvu, kada bismo više uspjeha imali, recimo, u privatno-javnom nastupu na tržištu, mislim da bi onda bilo manje ovih nepotrebnih afera. Afere treba rješavati, ako se pojave, vrlo brzo, precizno i da se zna tko je za što kriv, kako to ne bi opterećivalo našu javnost. Dakle, treba se orijentirati prema gospodarstvu i to jedino otvara nova radna mjesta.

Na koji način poslati tu poruku onima koji se pitaju – vladama i u Beogradu, i u Sarajevu i u Zagrebu?

Evo i ovaj cijeli Sarajevo Business Forum (SBF) je poslao takve poruke, samo ih treba znati prepoznati. Valjda će politički lideri znati prepoznati, ja se makar nadam, poruke ovog Foruma, koje su značajne, jer SBF dobiva sve više značenja, a oni koji su ga nekada inicirali, vjerojatno nisu imali ni primisli koliki će biti njegov utjecaj i kolika će biti težina ovog Foruma. No, sad kad to znamo, dobro je i da politički faktori to shvate i iskoriste njegove poruke.

Bili ste direktni sudionik u raspadu bivše Jugoslavije. Danas se stalno govori o problemima u BiH, o produbljivanju podjela. Kako biste uporedili situaciju u BiH danas sa situacijom u bivšoj SFRJ prije nešto više od 30 godina?

Najkraće rečeno – ovaj rat nije bio potreban. Završio je s više od 100.000 mrtvih, a granice se nisu promijenile niti za jedan milimetar. Dakle, oni koji su željeli svoje političke ciljeve ostvariti kroz rat, nisu to uspjeli, ali su ostavili razoreno gospodarstvo, ubijene, ranjene… Taj rat je za svaku osudu! A, mogli smo doći do jednog normalnog političkog dogovora koji bi se zvao “oročena konfederacija” na tri do pet godina, pa da vidimo – ako stvari idu dobro, ako ne idu, opet svatko sebi, ali kao prijatelji, i opet bismo zajednički nastupali, ali bez ijednog mrtvog. Međutim, oni koji su htjeli rat očito su u tome uspjeli, ali nisu ostvarili svoje ciljeve.

Koja bi bila Vaša poruka političkim liderima u regiji?

Moja bi poruka bila da zapamtimo sve što se događalo u povijesti, ali da rješavamo sadašnje izazove i da idemo u budućnost sa otvorenim srcem i otvorenim željama koje možemo ostvariti, rekao je Mesić za Deutsche Welle.

Stjepan Mesić, hrvatski političar i državnik, bio je predsjedatelj Predsjedništva SFRJ u trenutku njenog raspada, nakon čega se iz Beograda vraća u Zagreb. Već 1992. godine izabran je za predsjednika Sabora Republike Hrvatske, a u dva mandata je obnašao i dužnost predsjednika Republike Hrvatske, nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana, odnosno u mandatu od 2000. do 2010. godine. Po prestanku predsjedničkog mandata ostao je aktivan, posebno u promoviranju hrvatskih gospodarskih veza.