Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ploče

Jeziv zločin u dolini Neretve, maloljetnik silovao vlastitu sestru

zlostavljanje3333

Maloljetniku je, prema neslužbenim informacijama određen istražni zatvor

Maloljetnik s područja Ploča priveden je na Županijski sud u Dubrovniku zbog sumnje kako je spolno zlostavljao 13-godišnjakinju, saznaje Dubrovački dnevnik.

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o spolnom zlostavljanju u porodici pri čemu je 16-godišnjak brat žrtve. Maloljetniku je, prema neslužbenim informacijama Dubrovačkog dnevnika, određen istražni zatvor.

Ovo je četvrti slučaj spolnog zlostavljanja u Neretvi u posljednje vrijeme. Zbog osnovane sumnje da je počinio više kaznenih djela seksualnog zlostavljanja, sucu istrage Županijskog suda u Dubrovniku priveden je i u Opuzenu uhapšen penzionisani diplomirani ekonomist Nenad G. (73). Njemu je zbog pasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućeg ponavljanja odnosno izvršenja novog, sličnog kaznenog djela, odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana. Nakon istrage i podizanja optužnice, neslužbeno saznaje Slobodna Dalmacija, prijeti mu vremenska kazna u rasponu od 6 mjeseci do pet godina zatvora.

Kako je izvijestio dežurni sudac istrage, koji mu je i odredio istražni zatvor, seksualni zlostavljač i predator zlostavljao je djevojčicu staru nepunih 10 godina! Prema podnešenoj kaznenoj prijavi, uhapšeni je penzioner pohotno pipkao i zlostavljao djevojčicu u prostoru dvorišta jednog ugostiteljskog objekta koji se, navodno, nalazi u susjedstvu njegove kuće na gradskom području Opuzena.

Prema dostupnim podacima, ovo je u posljednja tri mjeseca već treći slučaj hapšenja starijih muških osoba pod sumnjom pedofilije, odnosno pod sumnjom da su seksualno iskorištavali i zlostavljali djecu uzrasta 8 do 17 godina.

Navodno je u posljednih pola godine bilo i više uhapšenih, a činjenica je kako se javnost postupno sve više senzibilizira te su građani postali znatno osjetljiviji na ovakve i slične priče, zbog kojih se žrtve sve manje stigmatiziraju, a svaka sumnja ili poznati incident promptno prijavljuje nadležnim socijalnim službama i policiji.

Sredinom februara je zbog sumnje da je punih pet godina, u periodu 2009. – 2014. godine seksualno zlostavljao te spolno iskorištavao tada malodobnog dječaka dok je bio uzrasta 13- 18 godina, priveden je penzioner Nedjeljko Š. (77) iz Metkovića, inače čovjek s hrvatskim i državljanstvom Južnoafričke Republike. I on je bio susjed zlostavljanog dječaka nad kojim je zadovoljavao seksualnu pohotu sve dok mladić nije postao punoljetan. Tada je uz pomoć prijatelja kojem se povjerio smogao snage othrvati se i prijaviti policiji da mu je starac redovno, skoro svakodnevno plaćao za seksualne usluge.

Tokom marta je uhapšen i zbog spolnog odnošaja bez pristanka i više počinjenih kaznenih djela bludnih radnji prema djetetu, priveden penzioner  E.B. (78) iz Krvavca u općini Kula Norinska. I on je prijavljen zbog zlostavljanja tada maloljetne susjede, a sada 18-godišnje djevojke: u periodu dok je susjeda imala nepunih 16 godina pa sve do njene punoljetnosti. I ta je djevojka tada smogla snage i sve prijavila, nakon čega se klupko počelo odmotavati, a uhapšeni pohotnik se još uvijek nalazi u istražnom zatvoru kao i upravo privedeni Metkovac, piše Slobodna Dalmacija.