Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednik FBiH

Stojanović o novom Lendinom zahtjevu: Samo kupuje vrijeme. Hvataju se za slamku

Konferencija za medije rukovodstva Federacije BiH
24.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon kratkog sastanka koji su odrzali clanovi rukovodstva Federacije BiH, odrzana je konferencija za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

– Mi u ovom trenutku nemamo mehanizam kojim bi prevazišli ovu situaciju. U pitanju je status quo i nemamo novim informacija o imenovanju Vlade FBiH – rekao je Stojanović

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović, nakon današnjeg sastanka s predsjednicom FBiH Lidijom Bradarom i drugim potpredsjednikom Refikom Lendom, kazao je da je “ono što Lendo radi vid kupovine vremena”.

– Mi u ovom trenutku nemamo mehanizam kojim bi prevazišli ovu situaciju. U pitanju je status quo i nemamo novim informacija o imenovanju Vlade FBiH – rekao je Stojanović.

Kako je kazao, od izbora je prošlo šest mjeseci, što je dovoljno vremena da se postigne dogovor.

Hvatanje za slamku

– Participirate 20 godina u Vladi FBiH, ne nudite nikakva rješenja za prevazilaženje situacije i unapređenje demokratije. A sada, kada nemate koalicione partnere, predlažete neka rješenja koja još niko nije vidio. Prošlo je šest mjeseci od izbora, smatram da je to pokušaj hvatanja za slamku kako bi se ostalo u Vladi FBiH. Ne mislim da je to u ovom trenutku korektno i odgovorno – kazao je.

Očekuje od svakog političara, posebno onih koji sjede u rukovodstvu FBiH, da predlože rješenje za ovu situaciju.

Kazao je da je potpredsjednik FBiH Refik Lendo u pismu prije 45 dana pozvao predsjednike stranaka na sastanak i to se nije desilo.

Sve ovisi o Lendi

– Bilo bi odgovorno, da ako je samo jedan kandidat za premijera bio kod predsjednice FBiH, ne pričate o političkim rješenjima koja niko nije vidio već da nam ponudite novu parlamentarnu većinu i novog premijera kako bismo mogli ocijeniti prijedloge koji će se desiti – naveo je Stojanović.

Smatra da dogovora neće biti i da Lendo neće promijeniti odluku.

– Da li će se u narednom periodu nešto promijeniti ili će prije njega reagovati visoki predsjednik, treba sačekati. Ustavne promjene je veoma teško donijeti u BiH. Od mene više nećete čuti da visoki predstavnik treba bilo šta da uradi. Želim da BiH sama donosi odluke bez međunarodne zajednice i visokog predstavika, ali ovdje je činjenica da se parlamentarna većina ne može ispoštovati jer je Schmidt na izbornu noć donio odluku. Mi danas taj jedan jedini ključ nemamo i zato smo u situaciji u kojoj jesmo – zaključio je Stojanović.