Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: Agresivna retorika blokira reforme na Zapadnom Balkanu

Agresivna retorika blokira reforme i strani akteri rade na potkopavanju napretka. NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, sigurnost i saradnju u regionu – dodao Stoltenberg

Region Zapadnog Balkana je prešao dug put od sukoba iz 1990-ih. Ali nedavno smo vidjeli porast tenzija. Uključujući i Kosovo, kao i Bosnu i Hercegovinu, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na press konferenciji nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO saveza u Rigi.

– Agresivna retorika blokira reforme i strani akteri rade na potkopavanju napretka. NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, sigurnost i saradnju u regionu – dodao je on.

Stoltenberg je kazao da su se on i sagovornici složili oko važnosti prisustva Sjevernoatlantskog saveza, u koju uključuju i misiju KFOR-a na Kosovu, i uredima u Sarajevu i Beogradu.

– Naša saradnja sa Evropskom unijom i dalje je neophodna. I nastavićemo da radimo zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama – poručio je Stoltenberg iz latvijske prijestolnice.