BiH

predsjednik SDP-a

Nikšić: SDA i HDZ danas su veći optimisti, plan je osigurati podršku Milorada Dodika

01/12/2021

Mišljenja je da se cijela priča vraća na početak i ponovo je podsjetio da postoje zaključci opozicionih politički partija koji se fokusirani samo na fer i poštene izbore što znači da bi novi zakon trebao predviđati elektronsko glasanje, skeniranje glasačkih listića i video nadzor na biračkim mjestima

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH.

Rezimirajući sastanak kazao je novinarima da je plan osigurati podršku lidera SNSD-a Milorada Dodika da se ide u indirektni izbor članova Predsjedništva BiH, s čim se slažu i predstavnici opozicionih partija.

Pozitivnim je ocijenio da je današnji susret bio organiziran u proširenom formatu i da su mu prisustvovale sve političke partije, ali je za njega bilo ključno da se definira razgovara li se o izmjenama Izbornog zakona za područje Federacije BiH ili državnog nivoa jer su mu prisustvovale samo stranke iz Federacije.

– Imali smo priliku čuti koja su to neslaganja između SDA i HDZ-a, koji su danas malo veći optimisti nego što su jučer bili, ali ja ne mogu dijeliti njihov optimizam – podvukao je Nikšić.

Mišljenja je da se cijela priča vraća na početak i ponovo je podsjetio da postoje zaključci opozicionih politički partija koji se fokusirani samo na fer i poštene izbore što znači da bi novi zakon trebao predviđati elektronsko glasanje, skeniranje glasačkih listića i video nadzor na biračkim mjestima.

To su, dodao je, uvjeti bez koji opozicioni lideru nisu ni spremni razgovarati, a Nikšić navodi da su SDA i HDZ izrazili spremnost da ispune te uvjete.

– No, prije bilo čega, pa i ispunjavanja naših uvjeta koje treba potvrditi u parlamentu BiH, potrebno je odblokirati rad državnih institucija za šta optimizam pruža prisustvo delegata Kluba Srba na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH – kazao je Nikšić koji je također dodao da sa sastanka nema nikakvih konkretnih zaključaka.

Ukoliko sastanak između lidera i predstavnika međunarodne zajednice bude i dalje trajao, Nikšić je najavio da će se na njega vratiti nakon što završi s ranije planiranim sastankom s ministrom za Evropu u okviru Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Michaelom Rothom koji također boravi u posjeti BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.